raritet u saboru

Zastupnici složni da pitanje referenduma nije dobro regulirano

milanovic sabor
Patrik Macek/PIXSELL
24.10.2013.
u 15:39

Na Odboru za Ustav, jučer je osim sporne odluke o raspisivanju referenduma dogovoreno i da će se oformiti radna skupina koja će prikupiti sve zahtjeve ili prijedloge drugih stranaka za promjene Ustava

Prijedlog odluke saborskog Odbora za Ustav o raspisivanju referenduma prema kojoj i nakon odlučivanja građana saborski zastupnici donose odluku o potencijalnoj promjeni Ustava, ali i činjenica da na referendumu na zahtjev inicijative \"U ime obitelji\" nema kvote o izlaznosti za njegovu uspješnost, ponovno su otvorili polemiku o nejasnoćama i neusklađenosti referendumske regulative. Prvi i ključni problem je što je još do travnja 2011.godine trebalo izmjeniti Zakon o referendumu, na što su se zastupnici obvezali 2010. godine pri posljednjim izmjenama Ustava i Ustavnog zakona kada se mijenjala ta regulativa zbog referenduma oko ulaska Hrvatske u EU.

Ustavno pravilo

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar jedini je koji je posljednje tri godine govorio koliko je nužno regulirati pravila oko referenduma, a posljednji put kad je to tražio predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin kazao mu je da \"Ustav nisu čarape da se mijenja svaki dan\".

Međutim, kako bi se sada u Ustav uvelo nezastarjevanje teških ubojstava, ipak se odlučilo pristupiti izmjeni tog temeljnog akta pa je Lesar ponovno pokrenuo i pitanje reguliranja referenduma.

Sutra bi saborski zastupnici trebali donijeti odluku o pokretanju ustavnih promjena zbog čega su u tijeku konzultacije premijera s dijelom oporbenih stranaka čiju potporu treba kako bi \"skupio\" 101 glas potreban da se u Ustav unese odredba o nezastarjevanju teških ubojstava koju predlaže 50 zastupnika SDP-a. Na Odboru za Ustav, jučer je osim sporne odluke o raspisivanju referenduma dogovoreno i da će se oformiti radna skupina koja će prikupiti sve zahtjeve ili prijedloge drugih stranaka za promjene Ustava.

Iako se i vladajući slažu da treba regulirati referendumsku proceduru, od nekih iz njihovih redova se moglo čuti kako se dosada promjeni Ustava baš zbog toga pitanja nije pristupalo jer ne bi uspjeli dobiti potporu 101 zastupnika, ali i da HDSSB ne bi podržao prijedlog laburista, odnosno da bi potporu njemu uvjetovao svojim zahtjevom za Ustavnim promjenama.

I HDSSB podržao laburiste

Međutim, predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić takve tvrdnje odbacuje.

- Smatramo da pitanje referenduma treba riješiti Ustavom i zakonom. To je nešto protiv čega nemamo razloga biti protiv. U Ustavu trebaju biti rokovi za sazivanje referenduma kad se ispune zakonski uvjeti, zalažemo se i za manji broj potpisa što se tiče inicijative za referendum te da se točno riješi u Ustavu što može, a što ne može biti referendumsko pitanje, kao i da se za trenutno pitanje inicijative \'U ime obitelji\', s obzirom da su se stvorili zakonski uvjeti, propišu rokovi kada će se provesti volja birača poslije referenduma. Nenormalno je da se na lokalnoj razini traži izlazak 50 posto birača, a na državnoj razini volju naroda može iznijeti 10 osoba. To je pravna praznina, nesuvislo i nema veze sa zdravom pameti te HDSSB tu nema nikakvog razloga biti protiv prijedloga Laburista – objasnio je Salapić.

HDZ-ov Vladimir Šeks rekao je da njegova stranka također podržava inicijativu laburista.

Šeks o promjeni

- HDZ bi podržao prijedloge za promjenu ustavnih odredbi koje se odnose na referendum, koje je predložio zastupnik Lesar u ime Hrvatski Laburista. Prihvatljivo nam je smanjenje broja potpisa za pokretanje referenduma, kao i da Ustavni sud o referendumskom pitanju odlučuje prije prikupljanja potpisa. Jedino se ne slažemo s idejom da se prag odaziva na državni referendum vrati na više 50 posto registriranih birača – tvrdi Šeks te dodaje da ako netko drži da treba promijeniti odluku u vezi većine na lokalnom referendumu, neka podnese zakonske inicijative za promjenu zakona ili Ustava pa neka se to promijeni.

I SDP-ov Peđa Grbin kazao je da podupire inicijativu laburista da se urede pitanja vezana za referendum.

- Ne znam odakle vam podatak da za to nemamo sluha.  Jučer smo imali jednu vrlo otvorenu raspravu, kolega Stazić je ukazao na nelogičnost takvih odredbi u Ustavu i što se može desiti njihovom zlouporabom, donijet je i zaključak da će se pristupiti evaluaciji svih prijedloga koji su pristigli. O svemu će se raspravljati i, ukoliko se može postići konsenzus za jednu takvu odredbu, zašto je ne bismo ugradili u Ustav - kaže Grbin.

>>Grbin: Građani na referendumu ne mogu promijeniti Ustav

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije