SKANDAL

Zatražili doprinos onih koji nisu obrtnici

01.03.2002.
u 00:00

* Rješenje i uplatnica bili su s pečatom i potpisom Porezne uprave Ministarstva financija

Na opće zaprepaštenje građana, na brojne kućne adrese u Hrvatskoj ovih su dana stigla rješenja i uplatnice iz Hrvatske obrtničke komore za uplatu komorskog doprinosa. Sve bi, međutim, bilo u redu da omotnice s ispisanim svotama za uplatu nisu došle i na adrese osoba koje nisu članovi HOK-a, koje nisu obrtnici, niti imaju ikakve veze s HOK-om! Štoviše, HOK je otišao tako daleko da je na uplatnicama zaračunao dug za 2001. godinu i zatezne kamate na taj iznos, iako o tome nije bilo nikakve prethodne obavijesti! Usto je odmah zaračunat i predujam za prva dva mjeseca ove godine.

Komorski doprinos, podsjetimo, lani je postao obveza obrtnika, članova HOK-a, i to na temelju lanjskih izmjena Zakona o obrtu i Odluke o obveznicima, osnovici, stopi te načinu i rokovima plaćanja doprinosa HOK-u za 2002. godinu. Prema tim propisima, obrtnik HOK-u plaća mjesečni paušalan iznos, a na kraju godine Poreznoj upravi ispostavlja konačni obračun na temelju kojega mu se izračunava i komorski doprinos, koji iznosi 0,40 posto ostvarene godišnje dobiti.

U još veću zabludu u tom skandalu ljude je dovelo to što je omotnica stigla sa zaglavljem HOK-a, a u njoj su rješenje i uplatnica s memorandumom Porezne uprave Ministarstva financija te s pečatom i potpisom nadležne ispostave Porezne uprave. Sretna je okolnost možda u tome što je na rješenju napisano kako je obveznik dužan do 28. veljače, uz poreznu prijavu, predati i konačni obračun doprinosa HOK-u. Ljudima koji su pošli predati obrasce laknulo je kad su im u ispostavama Porezne uprave rekli da i rješenje, i uplatnicu, i obračun komorskog doprinosa mogu baciti u smeće te da će svi takvi nalozi biti stornirani.

Ali, zašto? Neslužbeno nam je rečeno da su u vezi s time zatečeni i u Poreznoj upravi jer je HOK za tu skandaloznu pogrešku iskoristio obrasce Porezne uprave te pečate i potpise njezinih službenika. Ostali smo, međutim, bez službenog odgovora iz Ministarstva financija, koje smo pitali kako je moguće da HOK barata njegovim obrascima s bjanko potpisima i pečatima.

Nakon otkrivene pogreške, sva takva rješenja očito će biti stornirana, ali tko će platiti sav taj gubitak vremena i papira te poštarinu? Zacijelo porezni obveznici. Nadamo se da će ljudima koji su dobili rješenja koja nisu trebali dobiti stići i obavijest da im je nešto pogrešno isporučeno. Najvažnije je, međutim, da se vrati novac onima koji su ga uplatili ne shvaćajući o čemu je riječ. A takvih sigurno ima dosta.

Zvonimir Despot

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije