800 km u 8 dana

Završen biciklistički maraton Dubrovnik - Vukovar vožen u spomen na poginule policajce

biciklistički maraton
Foto: Branimir Bradarić
1/2
12.09.2021.
u 22:58

Na ovaj način biciklisti čuvaju uspomenu na međimurske i varaždinske policajce koji su došli 11. rujna 1991. godine u Vukovar kako bi ga branili

U spomen na policajce iz varaždinske i međimurske Policijske uprave, koji su poginuli i nestali braneći Vukovar, danas je u Vukovaru završen biciklistički maraton „Da se ne zaboravi“. U okviru maratona pripadnici policijske udruge IPA regionalnog kluba Međimurje su vozili na relaciji Dubrovnik – Vukovar. Oni su tijekom osam etapa, kroz osam dana, prevezli 800 kilometara kako bi položili svijeće podno spomen ploče kod Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti.

- Naši biciklisti su krenuli 5.rujna iz Dubrovnika na ovaj maraton dugačak više od 800 kilometara. Na ovaj način biciklisti čuvaju uspomenu na međimurske i varaždinske policajce koji su došli 11. rujna 1991. godine kako bi ga branili. Grupa je brojala 185 policajaca od kojih je njih 21 poginulo, 4 se i danas vode kao nestali, a 119 ih je završilo po logorima, rekao je predsjednik udruge IPA regionalnog kluba Međimurje Darko Dragičević.

Ukupno je ranjeno 66 policijskih službenika, a od posljedica rata i logora nakon rata preminulo je 11 pripadnika Postrojbe.

Jedan od onih koji je 1991. godine došao u Vukovar braniti ga, a koji je i odvozio ovaj maraton, je i Tomislav Horvat. Govoreći o putu koji su prošli kaže kako je bio naporno te da su najteže bile prve četiri etape od Dubrovnika do Topuskog. Prisjetio se i kako je toga 11. rujna, prije 30 godina, došao u Vukovar.

- Imali smo smjene od po dva tjedna ali se naša malo odužila. Po dolasku u Vukovar podijeljeni smo bili u dvije skupine. Jedna naša skupina bila je u Borovu naselju dok sam ja bio dio skupine koja je bila u Vukovaru i pokrivali smo grad i Sajmište. Bio sam u Vukovaru sve do 18. studenoga kada smo u proboju izašli iz grada, rekao je Horvat.

Sudionike biciklističkog maratona na Trpinjskoj cesti dočekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac koji im je zahvalio što i na ovaj način čuvaju uspomenu na Vukovar i njegove žrtve.

 - Mnogi se nisu nikada vratili svojim kućama, a nekoliko onih koji su preživjeli srpske koncentracijske logore danas su vozili maraton i ja im se od srca zahvaljujem što čuvaju uspomenu na Domovinski rat, rekao je Sušac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije