Nepravomoćno Slavenu Boškoviću (42) sedam mjeseci zatvora

Zbog mita autor knjige “Kako platiti manje poreza” mora u zatvor

dubai
Davor Puklavec/24sata
08.02.2010.
u 17:44

Boškovića se teretilo da je tražio 300.000 kuna kako ne bi naplatio prekršaj od tri milijuna. Iako je u istrazi poricao da je tražio mito, Bošković je danas sve priznao.

Bošković (42), magistar ekonomskih znanosti i autor knjige “Kako platiti manje poreza na zakonit način”, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na sedam mjeseci zatvora zbog primanja mita. Presudu mu je izreklo vijeće sutkinje Jasne Smiljanić nakon što je Bošković priznao djelo te izrazio kajanje. Tužiteljstvo je već najavilo žalbu na presudu.

Tražio 10 posto

USKOK ga je teretio da je kao viši inspektor Financijskog inspektorata Ministarstva financija od 19. siječnja do 10. veljače 2009. obavljao nadzor poduzeća TD ACRON GRUPE d.o.o., pri čemu je našao više prekrašaja, za koje je bila zapriječena kazna od tri milijuna kuna. Od predstavnika poduzeća tražio je da mu daju 10 posto od te svote, odnosno 300.000 kuna, a zauzvrat im je obećao da će sačiniti zapisnik koji će biti povoljan za njih, odnosno da u njemu neće biti zabilježene nepravilnosti.

Odgovorni iz poduzeća njegov su zahtjev prijavili USKOK-u pa je Boškoviću postavljena zamka. Bilo je dogovoreno da se nađe s direktorom poduzeća u jednom zagrebačkom kafiću, gdje mu je trebao biti isplaćen dio novca, dok je ostatak trebao dobiti nakon što isporuči zapisnike o financijskom nadzoru. USKOK je direktoru poduzeća dao 300.000 kuna, a novčanice su bile označene.

Shvatio da ga prate

No Bošković je očito shvatio da ga policija prati, o čemu je izravno pitao direktora TD ACRON GRUP d.o.o., s kojim se našao. Kako mu ovaj nije htio odgovoriti, Bošković je otišao iz kafića ne uzevši novac, nakon čega ga je policija uhitila.

Inače, iako je sada priznao djelo i krivnju, tijekom istrage je tvrdio da nije niti tražio niti uzeo mito. Bio je uhićen gotovo istovremeno s trojicom poreznika iz afere Dubai, koji su u međuvremenu nepravomoćno osuđeni, a u pritvoru je proveo oko mjesec dana. Nakon što je uhićen, suspendiran je s mjesta višeg financijskog inspektora, a u opisu poslova bio mu je devizni nadzor poslovanja poduzeća u svrhu sprečavanja pranja novca te financiranja terorizma.

Komentara 12

KO
kole26
17:58 08.02.2010.

Potpisujem odmah, 7 mjeseci zatvora za 300000 kn, produženi godišnji , nije loše.

OB
-obrisani-
18:01 08.02.2010.

kole26, i ja...i ja....

SE
seljak
20:10 08.02.2010.

Porezni inspektori samo reketare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije