gornji miholjac

Zbog propalog biznisa s bazenom ostao čak i bez obiteljske kuće

Bazen
Dragutin Šantoši
06.04.2010.
u 16:40

Poduzetni investitor u projekt je krenuo računajući da će na njegov bazen dolaziti osnovnoškolci koji bi tamo učili plivati, no oni su bazen - zaobišli.

Uz poljoprivrednu proizvodnju i ugostiteljstvo Drago Gerenčir iz Gornjeg Miholjca prije osam godina osmislio je dobru poslovnu ideju. U tadašnjem Zakonu o osnovnom školstvu jasno je pisalo da je osnovna škola u suradnji s drugim činiteljima dužna osigurati da svi učenici tijekom osnovnog školovanja nauče plivati.

Originalni projekt

Gerenčiru je računica vrlo brzo pokazala da bi nekoliko tisuća đaka neplivača na njegovom bazenu moglo naučiti plivati. Obišao je škole i s njima načelno dogovorio suradnju, a za realizaciju originalnog projekta, prvog zatvorenog bazena za plivanje u Virovitičko-podravskoj županiji, trebalo mu je gotovo dvije godine. Njegov projekt dobio je potporu nadležnog ministarstva i Grada Slatine, te je posredovanjem Privredne banke u Slatini realizirao kredit vrijedan oko 100.000 eura.

- Sve je ukazivalo na to da će zatvoreni bazen dug 35, širok devet i dubok oko dva metra biti isplativa investicija. Uredio sam i sve potrebne prateće prostorije: svlačionice, tuš kabine i ostalo. Posao je krenuo, pa je 2004. godine na bazen dolazilo 30-ak kupača dnevno. Imao sam ugovor s Finom, umirovljenici iz Virovitice dolazili su na rekreaciju, virovitički plivači na treninge, ali osnovnoškolaca, na koje sam najviše računao, nije bilo. Na bazenu smo radili supruga i ja, planirao sam zaposliti još dva radnika, a banci sam godišnje trebao vraćati oko 150.000 kuna anuiteta - prisjetio se Gerenčir svog poslovnog početka.

Ubrzo u teškoj situaciji

Kada je država ukinula odredbu o obvezi škola prema malim neplivačima, cijeli projekt počeo se urušavati. Banka je skratila vrijeme odgode vraćanja kredita, pa se Gerenčir ubrzo našao u izrazito nezavidnoj situaciji.

- Prihodi su bili sve manji, tako da sam 2006. godine morao zatvoriti bazen i ugostiteljsku djelatnost. Umjesto zarade, "zaradio" sam bankarsku ovrhu te sam, osim zatvorenog bazena koji sam mukotrpno gradio, na ime ovrhe ostao i bez obiteljske kuće vrijedne oko 100.000 eura - kazao je razočarani Gerenčir.

Poduzetni investitor tvrdi da mu je posao propao zbog neodgovornih školskih ravnatelja, koji nisu dovodili djecu na tečaj plivanja i promjena zakonskih propisa, pa sada bazen umjesto za kupanje, koristi kao priručno skladište za poljoprivredne proizvode.

Ključne riječi

Komentara 1

DV
djon vejn
21:56 06.04.2010.

trebao si napraviti bazen u balincima jbt.....trebao si praviti u vt ili sl pa bi mozda i uspio...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije