NEOBIČNA SITUACIJA

Zbog raskola u DP-u, osječko Gradsko vijeće ostaje s jednim vijećnikom manje: 'Nemaju koga za zamjenu'

Osijek:  Konferencija za medije kandidata Domovinskog pokreta IV. izborne jedinice
Davor Javorovic/PIXSELL
12.09.2024.
u 14:26

Koliko je poznato, osječko se Gradsko vijeće nikada nije susrelo sa sličnom situacijom. Umjesto 31 člana, od četvrtka će brojati njih 30

Zbog raskola u Domovinskom pokretu, Gradsko vijeće Grada Osijeka od idućeg će tjedna funkcionirati s jednim vijećnikom manje. Četiri su vijećnika sjedila u Vijeću iz kvote DP-a koji je, inače, na posljednjim lokalnim izborima u gradu na Dravi nastupio u koaliciji s Mostom. Nakon reizbora Ivana Penave na čelu DP-a, Petar Kopunović-Legetin i Antonio Sobol napustili su stranku i stali uz Marija Radića pa dalje djeluju kao nezavisni vijećnici. Tomislav Bilandžić postao je državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova, a ta je dužnost nespojiva s vijećničkom pa je on bio primoran staviti svoj mandat u mirovanje. I tu se krije problem zbog kojega je Domovinski pokret ostao na jednoj jedinoj zastupnici, Jesenki Ricl.

 - Nismo pronašli adekvatnu zamjenu s liste jer dijelom kandidati nisu više članovi DP-a, dok smo jednu kolegicu pitali, ali nije prihvatila. Nismo htjeli ni forsirati jer je Tomislav Bilandžić snažna figura pa mu zaista nije lako naći adekvatnu zamjenu - kaže Ricl. - Domovinski pokret ne može naći zamjenu za Tomislava Bilandžića jer nitko drugi s liste nije ostao u stranci. Govore kako nema egzodusa iz stranke u Osijeku, pa kako onda objašnjavaju da je na kandidacijskoj listi za Gradsko vijeće bio 31 član, a oni nemaju zamjenskog vijećnika? Mislim da to nikada ranije viđeno - komentira, pak, bivši DP-ovac Antonio Sobol.

Osam je mjeseci do konca mandata. - Ništa mi ne ugrožavamo, mi smo opozicija, ne utječe ovo na vladajuću većinu, samo što je to cirkus - ističe Sobol, dodajući kako je slična situacija trenutno i u Saboru, koji bi također mogao ostati bez jednog vijećnika. Sobol je bio i predsjednik Kluba Domovinskog pokreta u Gradskom vijeću Osijeka, a od iduće sjednice, koja je na rasporedu u četvrtak, taj Klub više neće postojati.

Koliko je poznato, osječko se Gradsko vijeće nikada nije susrelo sa sličnom situacijom. Umjesto 31 člana, od četvrtka će brojati njih 30. Pripreme su za sjednicu već počele, sastalo se u srijedu Mandatno povjerenstvo. - Tomislav Bilandžić stavio je svoj vijećnički mandat u mirovanje, a DP nije nikoga drugog predložio za njegovu zamjenu pa Vijeće nastavlja raditi s jednim vijećnikom manje, što zakonski nije problem. Vijeće će funkcionirati normalno, s tim da DP uvijek može predložiti zamjenu - pojašnjava nam Tihomir Florijančić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka.

POVEZANI ČLANCI:

Što se Sabora tiče, DP je u prvoj izbornornoj jedinici izašao s Tomislavom Kolakušićem, čije je ime bilo prvo na listi. Kako je Kolakušić tada bio i eurozastupnik, zakonski nije mogao sjediti u Saboru pa je ta uloga pripala Draženu Dizdaru. No, povlači se sada i Dizdar, iz osobnih razloga. Zakonski, zastupnika može zamijeniti samo zastupnik iz iste stranke, a kako na listi više nema članova Kolakušićeve stranke, jedno će mjesto najvjerojatnije ostati prazno.

GALERIJA Domovinski pokret birao novo vodstvo

Osijek:  Konferencija za medije kandidata Domovinskog pokreta IV. izborne jedinice
1/18

Komentara 2

ZO
Zorica48
15:03 12.09.2024.

Boze kada pogledam koji su depeovci u Vladi i Saboru pitam se koji su to.ljudi birali te.osobe. A narocito Bartulicu koji predstavlja Hrvatsku u EU. Grozno.

PV
prcko.vita
17:11 12.09.2024.

Demokracija je kada svatko može reći ono što ja mislim. A e, druže Radiću neće da može baš tako. Ima u Hrvatsku još uvijek pravih Hrvata koji neće dati da baš tako bude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije