SIGURNOST U PROMETU

Zbog stradavanja stranih radnika edukacije o prometnim pravilima: 'Nisu upoznati s uporabom reflektirajućeg prsluka'

Koprivnica: Voza? automobila udario biciklista
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
1/3
06.08.2024.
u 11:15

Najviše se pitanja stranih državljana odnosilo na vožnju po nogostupu i pješačkim prijelazima te mogućnosti korištenja jedne slušalice na uhu, kažu u PU varaždinskoj

“Poginuo Nepalac”, “Poginuli biciklist je Nepalac koji radi u Varaždinu”, “U teškoj nesreći poginuo Indijac”... To su sami neki od naslova o prometnim nesrećama u kojima su stradali strani radnici u Hrvatskoj. Najčešće stradavaju kao pješaci, biciklisti i vozači motocikala. Kako bi se broj nesreća smanjio, Policijska uprava varaždinska je u suradnji s Hrvatskim autoklubom - Temeljnim autoklubom Varaždin i autoškolom Autoklub Varaždin 2, provela preventivno-edukativno predavanje za državljane Indije o ponašanju biciklista u prometu.

O tome su im govorili policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu u Postaji prometne policije Varaždin Dražen Serini te predavač i stručni voditelj škole Tomislav Pintek, uz stručno prevođenje na engleski jezik policijskog službenika za nezakonite migracije u PU varaždinskoj Krešimira Cesara.

Preventivna edukacija biciklista ključna je za stvaranje sigurnijeg prometnog okruženja, a njezina implementacija donosi dugoročne koristi za sprečavanje prometnih nesreća i sigurno sudjelovanje u prometu. Educirani biciklisti manje su skloni sudjelovanju u prometnim nesrećama jer bolje razumiju kako se sigurno ponašati na cestama, a kada biciklisti znaju i poštuju prometna pravila, smanjuje se i rizik od konflikata i prometnih nesreća s automobilima, pješacima, drugim biciklistima i drugo – pojašnjavaju u policiji i dodaju da bi biciklisti trebali biti bolje upoznati s prometnim znakovima, pravilima prednosti i pravilnim načinom ponašanja na cestama, što uključuje korištenje biciklističkih staza, svjetala i reflektirajuće odjeće, kao i zabranu korištenja površina namijenjenih za kretanje pješaka.

VEZANI ČLANCI: 

– Strani državljani upoznati su sa sigurnim načinom upravljanja na cestama, prometnim znakovima i njihovim značenjima, korištenjem biciklističkih staza/traka, svjetala i reflektirajuće odjeće/oznaka za vrijeme upravljanja biciklom, zabranom korištenja površina namijenjenih za kretanje pješaka, zabranom upravljanja biciklom pod utjecajem alkohola iznad 0,5 promila, zabranom korištenja mobitela i slušalica u oba uha za vrijeme vožnje i drugo. Najviše se pitanja odnosilo na vožnju po nogostupu i pješačkim prijelazima te mogućnost korištenja jedne slušalice na uhu.

Također, neki od njih nisu bili svjesni potrebe uporabe reflektirajućih prsluka ili odjeće u gradu te svjetla na biciklu, već su se izjasnili da su smatrali kako je dovoljno jedno svjetlo zbog osvijetljenosti grada – kažu u PU varaždinskoj. Svim polaznicima podijeljeni su reflektirajući prsluci. Prošle godine izdano je oko 173.000 dozvola stranim radnicima, dvostruko više nego, primjerice, 2021. godine. Prema nekim procjenama, do kraja desetljeća svaki četvrti radnik u Hrvatskoj mogao bi biti stranac pa je pitanje njihove integracije u društvo i poslovnu zajednicu sve aktualnije. 

>>> Teretnjak kod Splita pokupio auto pa ga gurao po cesti: 'Ovo je za zatvor'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije