"DOJAVE"

Zbog zagorjela ručka tri vatrogasna vozila

06.06.2002.
u 00:00

* Troškovi intervencije za dojavu o požaru stana penju se i na više od 1000 kuna, pa je bitno da dojave građana budu što preciznije - smatra zapovjednik zagrebačkih vatrogasaca M. Malčić

ZAGREB - Dojava o požaru u stanu u Klovićevoj 16 na području Maksimira jučer malo prije 12 sati stigla je u operativni centar zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe pa je odmah upućena ekipa. Iako je prva informacija bila samo da iz jednog stana na navedenoj adresi suklja dim, vatrogasci su kao i svaki put, slijedeći zadanu proceduru kad je riječ o požarima stanova, poslala svoja tri vozila.

Međutim, odmah po dolasku pokazalo se da je riječ o manjem požaru, u što su se uvjerili i sami novinari, do čijeg su dolaska vatrogasci već otišli. Naime, tijekom pripravljanja ručka zapalilo se jelo, a dim je uznemirio građane. Požar ili bolje rečeno vatra nastala slijedom nesretnih okolnosti možda se mogla ugasiti vrčom vode ili vatrogasnim aparatom, ali u svakom slučaju troja vatrogasna vozila bila su ipak previše.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba Mladen Malčić, pak, rekao nam je da je slanje triju vatrogasnih vozila kad je riječ o dojavi o požaru u stanu standarna procedura.

- Šaljemo navalno vozio, cisternu i vozilo s ljestvama. Toliko vozila šaljemo kad nemamo preciznu informaciju o požaru, tako da računamo sa svim mogućim varijantama koje možemo zateći na terenu, a troškovi su oko 1000 kuna. Mogu biti i veći, što ovisi o udaljenosti od mjesta požara. U navedenom slučaju povučene su ljestve i cisterna, jer za njima nije bilo potrebe, ali smo ih poslali jer dojava nije bila precizna. Primjerice, ako nam se građanin javi jer gori perilica za rublje, šaljemo samo jedno vozilo, ali ako nam se za isti slučaj javi da gori stan, šaljemo tri navedena vozila jer idemo s pretpostavkom da gori cijeli stan. Vrlo nam je važno da građani budu što precizniji u dojavama, posebice glede adrese, kako bi znali koju ćemo od naših pet postaja aktivirati. Također je važno i da nam se precizno javi što gori, i u kojem opsegu, kako bismo znali koliko ćemo poslati vozila. Ako je dojava nejasna, radije šaljemo vozilo više kako bismo bili sigurni da će požar biti ugašen. Na sustave prevencije u zgradama, kao što su vatrogasni aparati i hidranti, ne računamo jer se nikad ne zna hoće li uopće raditi - kazao nam je zapovjednik M. Malčić.

D. Vričko

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije