Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smanjenje ekološkog otiska

Zelena štednja: Kako smanjiti ekološki otisak i uštedjeti novac

Shutterstock
30.01.2024.
u 16:08

Ako mislite da je ekološka osviještenost samo još jedno opterećenje više, nije baš tako. Smanjenjem ekološkog otiska ne činite dobro samo Zemlji već i svome kućnom budžetu. Ove male promjene učinit će veliku razliku.

Ekološki i ugljični otisak vjerojatno su termini koji se danas često koriste, što nije bez razloga. Čovjek svojim načinom života i djelovanjem utječe na okoliš i svakodnevno crpi prirodne resurse planeta Zemlje, često ne razmišljajući o tome da su svi ovi resursi potrošni i da jednog dana, u nekoj budućnosti, čovječanstvu više neće preostati vode, energije, hrane, čistog zraka za preživljavanje. Planet Zemlja, nažalost, ima ograničene resurse, a o čovjekovu djelovanju ovisi koliko dugo će oni biti raspoloživi i hoćemo li dati Zemlji priliku da se oporavi. Klimatske promjene su očite, a da bismo ih usporili, važno je mudro raspolagati resursima i u svakodnevnom životu pripaziti upravo na vlastiti ekološki otisak.

Dobra je vijest što smanjenjem vlastitog ekološkog i ugljičnog otiska ne samo što čuvamo prirodne resurse već i u vlastitu domu možemo znatno uštedjeti te popraviti kućni budžet. Uvođenjem promjena u svoj život, koje doista nisu zahtjevne i nemoguće, smanjit ćete životne troškove i pozitivno utjecati na okoliš. Ne morate sve promjene uvesti odjednom, krenite malim koracima, počnite razmišljati “zeleno”, i već ste puno učinili na globalnoj razini.

Smanjite korištenje jednokratne plastike!

Većina plastike nije kompostabilna niti biorazgradiva, što znači da će svaki plastični predmet koji postoji vječno ostati na Zemlji. Smanjenjem upotrebe jednokratne plastike, poput plastičnih slamki i plastičnih vrećica, možete spriječiti odlazak plastike na odlagališta otpada.

Izbacivanjem jednokratne plastike iz upotrebe ujedno utječete na smanjenje potrošnje energije i sirovina koji se koriste za proizvodnju plastičnih proizvoda. Umjesto upotrebe jednokratnih plastičnih vrećica, koristite platnene, koje se mogu ponovno koristiti, umjesto plastičnih boca, čaša, slamki, koristite alternative. Ako kupujete deterdžente ili kozmetiku, izbjegavajte mala pakiranja; na ovaj ćete način smanjiti plastični otpad, a ujedno ćete uštedjeti jer su veća pakiranja znatno jeftinija. Sve više proizvođača ima refill varijante proizvoda, što znači da sačuvate pakiranje i dođete samo po proizvod – u konačnici je jeftinije i smanjuje plastični otpad.

Razmislite o obnovljivoj energiji

Možda je uvođenje solarnih panela, kao energetskog rješenja, za vas prevelik korak, ali dobro je planirati dugoročno. Početno ulaganje u solarne panele može biti velik trošak, no dugoročno je isplativiji izvor energije. Osim toga, uzmite u obzir da se države Europske Unije okreću zelenoj tranziciji i da će biti sve više državnih poticaja za uvođenje solarne energije i u domaćinstva. Stoga, pratite objave javnih poziva i, ako imate uvjete, razmislite o prelasku na obnovljive izvore energije. Također, postoje i male solarne elektrane, koje možete postavljati na balkone, a smanjuju vam račune za struju i od 15 do 30 posto godišnje, ovisno o veličini panela.

Obnovljiva energija, k tomu, ima mnogo znatno manji ugljični i ekološki otisak od alternativa s fosilnim gorivima.

Foto: Shutterstock

Mudro s energijom!

Postoji mnogo načina štednje energije kako biste smanjili svoj ekološki otisak i uštedjeli novac. Osim što za svoj dom možete odabrati pametne uređaje, koji troše manje električne energije, kao oni s oznakom A++ ili A+++, važno je pripaziti na “tihe gutače”, a to su oni uređaju koji nisu u upotrebi, ali su priključeni na električnu mrežu, kao laptopi, mobiteli, kompjutori… Ako ih ne koristite, isključite ih iz utičnice ili koristite produžne kabele sa sklopkom, koju možete jednostavno isključiti kada ne koristite uređaj. Naravno, na električnoj energiji možete uštedjeti i kod rasvjete, tako što ćete koristit LED rasvjetu i gasiti svjetlo u prostorijama u kojima trenutno ne boravite.

Umjesto da zimi pojačate grijanje, razmislite o tome da se jednostavno toplije odijevate. Također, kad ne boravite u stanu, pripazite na termostat i podesite ga na nižu temperaturu, ali ipak ne prenisku kako ne biste potrošili previše energije kod ponovnog zagrijavanja svog doma.

Više proizvoda lokalnih proizvođača

I vrsta hrane koju jedete može imati velik utjecaj na okoliš, a pametan izbor namirnica i pažljivo planiranje obroka može donijeti uštedu na vašem kućnom budžetu. Ugljični otisak kod proizvodnje hrane životinjskog porijekla znatno je veći nego kod one biljnoga, ali to ne znači da odmah trebate iz prehrane eliminirati meso. Čak i smanjena količina mesnih proizvoda, a veći unos povrća i voća čini znatnu razliku, pogotovo ako birate namirnice lokalnih proizvođača.

Naime, ako birate lokalne proizvođače, smanjujte ekološki otisak jer se troši manje goriva i manje se zagađuje okoliš tijekom transporta njihovih proizvoda. Birajte hranu koja je uzgojena i proizvedena u skladu s prirodom, odnosno neka vaš izbor radije bude povrće, voće i meso iz ekološkog uzgoja koji ne šteti okolišu.

Na budžetu ćete definitivno uštedjeti ako planirate obroke i trudite se što manje bacati hranu. Ne kupujte previše, a ostatke obroka trudite se iskoristiti u novim obrocima.

Reducirajte vožnju automobilom

Automobili i ispušni plinovi, ali i mikročestice koje se oslobađaju trošenjem guma, jedan su od većih zagađivača Zemlje, a trošak na gorivo je velika stavka za mjesečni budžet. Zašto ne biste uštedjeli i pritom Zemlju poštedjeli nepotrebnog zagađenja? Svaki put kada možete ići pješice, biciklom ili javnim prijevozom, iskoristite tu mogućnost. Ako na posao idete automobilom, razmislite o dijeljenju troškova i prijevoza s kolegama koji stanuju blizu vas.

Također, vožnja vlakom je vrlo zabavna pa razmislite i o toj mogućnosti ako putujete na neke destinacije koje su dobro povezane željezničkim prometom. 

Ne uzimajte vodu zdravo za gotovo

Vodeni resursi su vrlo ograničeni, a toga uopće nismo svjesni jer nam je ona svakodnevno dostupna. Kada koristite vodu, pripazite na njezinu potrošnju, i ne puštajte da curi iz slavine dok vi radite neki drugi posao u kuhinji, primjerice režete povrće. Ili, ne morate se tušitrati duže od 10 minuta, što je posve dovoljno za održavanje higijene. Održavajte slavine da ne bi nekontrolirano puštale vodu ili kupite tuševe koji daju smanjeni dotok kako biste uštedjeli i novac i vodu.   

Ako imate perilicu posuđa, pobrinite se da je potpuno napunjena prije negoli je pokrenete, a jednako tako perite i rublje.   

Radije birajte rabljene proizvode

Umjesto da kupujete nove uređaje ili odjeću, radije birajte rabljeno jer, osim što ćete proći jeftinije i uštedjeti, sačuvat ćete resurse koji su potrebni za proizvodnju posve novog proizvoda. Postoje mnoga mjesta na kojima možete pronaći kvalitetne rabljene proizvode po povoljnim cijenama – u mnogim second hand shopovima u ponudi možete pronaći kvalitetnu i očuvanu odjeću renomiranih brandova koja je često puno kvalitetnije izrađena nego ona što se prodaje u dućanima brze mode. 

Odvajajte i smanjite otpad, reciklirajte

Kada reciklirate, smanjujete ekspolataciju novih resursa Zemlje, a na internetu možete pronaći brojne načine kako iskoristiti staklo ili plastične boce koji bi inače završili u otpadu. Osim što ćete uštedjeti, možete potaknuti svoju kreativnost i dobro se zabaviti.

Pripazite i na odvajanje otpada i olakšajte komunalnim službama gospodarenje otpadom. Doista nije teško uvesti malo samodiscipline pa plastiku, staklo, elektronički otpad, biootpad i komunalni odlagati u zasebne spremnike.

Također, postoje razni načini kako i sami možete smanjiti proizvodnju otpada. Kod kupnje birajte proizvode koji nisu pakirani u plastici, ne bacajte hranu i trudite se što više produžiti vijek trajanja nekim uređajima koje koristite, a ako se pokvare, radije ih popravite nego da kupujete novi proizvod – već time ćete uštedjeti novac, ali i smanjiti svoj ekološki otisak. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije