SUMMIT U DUBROVNIKU

Zelenski: Imamo plan kako Rusiju natjerati na mir, ostvarit ćemo ga u 2025.

storyeditor/2024-10-09/PXL_091024_122006115.jpg
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/75
09.10.2024.
u 21:25

Iako nije iznio detalje, Zelenski u tom planu očito želi da pristupanje Ukrajine NATO-u bude glavni uvjet.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je jučer sudionicima summita u Dubrovniku da Ukrajina ima plan kako Rusiju natjerati na mir, da radi na tom planu od srpnja i da će on uskoro biti spreman, ali da u provođenju tog plana treba potporu ne samo SAD-a, EU i najvećih europskih država, nego i svih jučer okupljenih u Dubrovniku, gdje je domaćin bio hrvatski premijer Andrej Plenković. – Kad se taj plan počne provoditi, Rusija će izgubiti moć da bude prijetnja za cijelu Europu – rekao je Zelenski u uvodnom govoru na summitu. Nije iznio detalje plana, ali Zelenski u tom planu očito želi da pristupanje Ukrajine NATO-u bude glavni uvjet.

Vučić protiv sankcija Rusiji

– Buduće članstvo Ukrajine u NATO-u i Europskoj uniji ključno je za stabilnost i mir na europskom kontinentu. U sljedećim mjesecima doista imamo priliku pomaknuti se prema miru i stabilnosti. Vidimo priliku na ratištu da doista pokrenemo plan djelovanja koji će nam omogućiti da okončamo ovaj rat 2025. – rekao je Zelenski.

Prije njega govorio je premijer Andrej Plenković. – Hrvatska, koja je prošla uspješnu mirnu reintegraciju, može poslužiti kao primjer u poslijeratnom razdoblju za Ukrajinu. Međutim, moramo svakako omogućiti da se Ukrajina nađe u položaju moći, a ne nužde. Mi znamo što je to bilo potrebno kako bismo postigli mir. Zato je važno da Ukrajina primi našu punu potporu i natjera Rusiju na pregovore. Zato je važan naš današnji summit – rekao je Plenković.

>>> FOTO Zelenski i Plenković prošetali Stradunom uz strogu pratnju osiguranja: Turisti ih neprestano fotografirali

storyeditor/2024-10-09/PXL_091024_122006115.jpg
1/11

U posljednji čas, večer prije početka summita, Srbija je javila da umjesto ranije najavljenog ministra vanjskih poslova Marka Đurića ipak dolazi predsjednik Aleksandar Vučić. On je svoj dolazak odmah pokušao iskoristiti kako bi se iz nacrta teksta deklaracije summita izbacila formulacija koja spominje obvezu uvođenja sankcija protiv Rusije. Do zaključenja ovog izdanja nije još bilo poznato kakav je konačni, usvojeni tekst Dubrovačke deklaracije.

Izvori bliski Hrvatskoj i Ukrajini govorili su da je ona iznimno pozitivna za Ukrajinu, a izvori bliski predsjedniku Srbije govorili su da je Vučić uspio izbaciti spominjanje sankcija. Sankcije se, inače, nisu spominjale u deklaracijama prethodna dva summita u formatu zemalja jugoistočne Europe i Ukrajine, koja su održana u Ateni i Tirani. Na summitu u Dubrovniku sudjelovali su, osim spomenutih, još i predsjednici Slovenije, Kosova i Crne Gore, zatim premijeri Grčke, Bugarske, Albanije, Bosne i Hercegovine te Sjeverne Makedonije, a Tursku, Rumunjsku i Moldovu predstavljali su ministri vanjskih poslova.

>>> VIDEO Vučić u Dubrovniku

Premijer Plenković poručio je da bi neosuđivanje Rusije zbog agresije na Ukrajinu ohbrabrilo i druge režime da učine nešto slično ili isto. U jugoistočnoj Europi ne smijemo dopustiti da se to događa, dodao je. – Hvala vam što ustajete protiv nastojanja Rusije da destabilizira i ovu regiju. Svi dijelimo isti interes u nastojanju da oslabimo položaj Rusije – poručio je ukrajinski predsjednik Zelenski.

Uoči početka samog summita, Plenković i Zelenski potpisali su Sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori između Hrvatske i Ukrajine. Sporazum će biti na snazi 10 godina, ne zahtijeva potvrđivanje u nacionalnim parlamentima dviju država, a može se prekinuti u bilo koje doba ako jedna od strana obavijesti drugu o raskidu sporazuma

"Hrvatska solidarnost s Ukrajinom ima duboke korijene, između ostaloga i zbog toga što obje sudionice u potpunosti razumiju istinsko nacionalno značenje i važnost obrane od agresivnih ratova za teritorijalno osvajanje i pokoravanje. Imajući to na umu, Hrvatska je u jedinstvenom položaju da pomogne Ukrajini vlastitim stručnim znanjem vezanim uz rat, posebice, ali se ne ograničavajući, u područjima razminiranja, skrbi za veterane i procesuiranja teških zločina", navodi se u preambuli. Dalje se konstatira kako je Hrvatska od veljače 2022. Ukrajini pružila ukupno oko 300 milijuna eura gospodarske, financijske, humanitarne i druge pomoći. "Hrvatska će nastaviti pružati svoju pomoć Ukrajini u skladu s nacionalnim zakonodavstvom i ustavnim zahtjevima", kaže se u tekstu sporazuma i dodaje: "Hrvatska će nastaviti pružati vojnu pomoć, nadovezujući se na 11 već usvojenih paketa vojne pomoći od početka ruske agresije".

VEZANI ČLANCI: 

Milanović nije pozvan

Tijekom čitavog dana u raznim medijima i u Hrvatskom saboru komentirala se činjenica da hrvatska Vlada, kao organizator summita, u Dubrovnik nije pozvala predsjednika Republike Zorana Milanovića. On je, inače, jučer odletio u Poljsku, gdje je obišao memorijalni muzej Auschwitz. – Mislim da bi on ovo samo pokvario, s obzirom na njegove izjave – komentirao je ministar Gordan Grlić Radman novinarima u Dubrovniku.

– To je kao da vi dođete kod mene doma pa onda kažete da Krešimir Beljak nije pozvan. To je jedna sramota i ne znam uopće kako će to završiti – komentirao je saborski zastupnik Krešo Beljak (HSS) u emisiji Hrvatskog radija, gdje mu je uzvratio HDZ-ov zastupnik Andro Krstulović Opara.

– Predsjednik Milanović nikad nije dao izravnu potporu Ukrajini. Jučer je rekao u Crnoj Gori da smo mi svi odgovorni jer smo uvalili Ukrajinu u velike nevolje. Ja ne razumijem što gospodin Milanović misli s tim. Zar smo mi trebali prisiliti Ukrajinu da položi oružje, dopustiti Rusima da ih pregaze? I takvu osobu biste vi pozvali da vam raspravlja o budućnosti Ukrajine i o pobjedi? Njemu nije mjesto na tom skupu – rekao je Krstulović Opara.

>>> FOTO Summit u Dubrovniku

storyeditor/2024-10-09/PXL_091024_122006115.jpg
1/75

Komentara 12

NI
niko63
22:03 09.10.2024.

Koja hrpa bolesnika?

Avatar superhik74
superhik74
22:26 09.10.2024.

Velo Misto: Keko ima li ca novega ? Jema, jema puno lipih stvari ma ne smim kazat. Tako in komedijas Zelenski. Ima "plan" ali ne smije reci, samo dajte novce.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
22:19 09.10.2024.

Plan je natjerati druge narode da se bore protiv Rusa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije