OBEĆAO SLOBODU

Zelenski posjetio oslobođeni Herson: Ovo je početak kraja invazije!

Ukrajinski predsjednik Zelensky posjetio je oslobo?eni grad Herson
Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS OFF
1/3
15.11.2022.
u 03:00

Ruski Kommersant izvijestio je da su se u Ankari jučer sastala izaslanstva Rusije i Sjedinjenih Država

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno je pokazao izniman osjećaj za liderstvo kada je u ponedjeljak nenajavljeno posjetio Herson, samo tri dana nakon što su u petak prvi ukrajinski vojnici ušli u grad iz kojega se nekoliko sati prije povukla ruska vojska.

Zelenski je u Hersonu kazao da je “jako sretan” i da je rusko povlačenje iz Hersona “početak kraja rata”.

Presudili HIMARS-i

Ukrajinski predsjednik došao je u Herson kako bi se susreo s vojnicima i da bi i osobno podržao stanovništvo tog ukrajinskog grada, koji je od početka ruske agresije na Ukrajinu bio pod ruskom okupacijom. Unatoč činjenici da su ruski okupatori uništili svu infrastrukturu, tako da je Herson ostao bez vode, struje, interneta i televizijskog signala, stanovništvo je oduševljeno dočekalo ukrajinske osloboditelje, svoje heroje, a odonda u gradu vlada slavlje zbog okončanja okupacije.

– Želio sam da građani osjete da o tome ne samo govorimo i dajemo obećanja, nego se i stvarno vraćamo i podižemo našu zastavu – kazao je Zelenski, koji je želio i osobno osjetiti osjećaje i energiju svojih sugrađana što je, kako je rekao, “zaista motivirajuće”.

Zelenski se obratio i vojnicima koji su bili postrojeni ispred upravne zgrade na središnjem trgu, a na društvenim mrežama pojavila se snimka koja prikazuje Zelenskog kako pjeva ukrajinsku himnu za vrijeme podizanja zastave. Kazao je i da su Ukrajinci spremni za mir, ali “mir za cijelu zemlju”, čime je još jednom implicitno odbacio mogućnost mira u zamjenu za ustupanje ukrajinskog teritorija Rusiji.

Zahvalio je NATO-u i drugim saveznicima na potpori u ratu protiv ruske agresije, pri čemu je osobito apostrofirao isporuku američkih raketnih sustava HIMARS, koji su, kako je kazao, jako pomogli Ukrajincima. Zelenskog su na središnjem gradskom trgu dočekali oduševljeni stanovnici i roditelji s djecom, a Zelenski nije skrivao zadovoljstvo i ponos zbog oslobođenja grada.

Obećao je oslobađanje cijele zemlje, a nekoliko minuta poslije čule su se detonacije granata u blizini. Glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova novinari su upitali smatra li taj posjet provokacijom.

– Nemamo komentara. Znate, to područje dio je Ruske Federacije – izjavio je Peskov, a upravo u tome zrcali se veličina ukrajinskog pothvata oslobađanja Hersona, zasigurno najvećeg uspjeha ukrajinske vojske još od protjerivanja ruskih snaga iz okolice Kijeva.

Herson je jedna od četiri regije koje je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon nelegalnih referenduma priključio Rusiji, unatoč činjenici da ruske snage u cijelosti ne kontroliraju nijednu od tih regija. Herson je bio jedino regionalno središte koje je ruska vojska uspjela okupirati, i to na samom početku rata, a sada su se ruske snage iz njega bile prisiljene povući.

Oduševljenje stanovnika oslobođenog Hersona svjedoči o farsičnosti nedavnih referenduma, provedenih pod ruskom prisilom i okupacijom. Oslobađanje Hersona rezultat je dugih priprema, preciznog planiranja i odlučne provedbe akcije, koja je ruske snage u Hersonu dovela u bezizlaznu situaciju.

Rusi traže ‘nagradu’

Ruski Kommersant izvijestio je da su se u Ankari u ponedjeljak sastala izaslanstva Rusije i Sjedinjenih Država, pozivajući se na neslužbene izvore. Rusko izaslanstvo navodno je predvodio šef ruske vanjske obavještajne agencije (SVR) Sergej Nariškin, jedan od najbližih Putinovih suradnika, ali ruski medij nije objavio o čemu se razgovaralo.

I ranije se špekuliralo da ruska strana “predaju” Hersona želi iskoristiti kako bi isposlovala za rusku stranu prijeko potreban prekid vatre, a dugoročno i zamrzavanje sadašnjeg stanja na terenu, što Ukrajincima nipošto ne odgovara.

>> VIDEO Ruski ministar Lavrov navodno hospitaliziran na Baliju, Zaharova: Ovo je vrhunac lažiranja!

Komentara 6

Avatar El Indio
El Indio
07:44 15.11.2022.

Ukrajinci izabrali pravog predsjednika u pravom trenutku, da je bio neki drugi davno bi zbrisao kao sto su Rusi i ocekivali kad su bili na domaku Kijeva

Avatar Sidewinder
Sidewinder
07:40 15.11.2022.

Rusi će osjetiti kako su se osječali Njemci nakon 2.sv. rata. Bit će poniženi i jadni, suočeni sa realnošću. Ratnu štetu će plačati generacijama. Mrzit će ih cijeli svijet a pogotovo Ukrajinci.

Avatar Stargate
Stargate
16:28 15.11.2022.

Još nisu rusi doživjeli pravi poraz koji bi ih otrijeznio, za sada su samo ljuti i optužuju jedni druge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije