ISTARSKI IZNAJMLJIVAČI NEZADOVOLJNI

Želimo da nas se tretira kao sve 'paušalce' i oporezuje nakon odbitka troškova

Pogled na Veruda Porat u Puli
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
01.10.2024.
u 16:22

Udruga istarskih iznajmljivača smatra i da je prijedlog novog oporezivanja neustavan budući zakonodavac ne tretira isto nekretnine u kratkoročnom najmu u odnosu na ostale nekretnine bilo one u privatnom vlasništvu ili u vlasništvu države, jedinica lokalne samouprave, crkve

Udruga obiteljskog smještaja Istre smatra da je novi prijedlog zakona o oporezivanju nepravedan i diskriminatoran i ne opterećuje sve segmente društva na isti način. Za početak, smatraju da u njihovom slučaju, prema izračunu koji je prezentiran u javnosti, zakonodavac ne razlikuje prihod od dohotka i traže da i njihovom slučaju, kao i kod drugih 'paušalaca', porezna osnovica ne bude kompletan iznos već ono što iznajmljivaču ostaje nakon odbitka troškova. Udruga istarskih iznajmljivača smatra i da je prijedlog neustavan budući zakonodavac ne tretira isto nekretnine u kratkoročnom najmu u odnosu na ostale nekretnine bilo one u privatnom vlasništvu ili u vlasništvu države, jedinica lokalne samouprave, crkve. "Smatramo nepravednim da se nas, koji se bavimo kratkoročnim najmom, kažnjava uvođenjem poreza na nekretninu dok su ranije navedeni izuzeti iz te obaveze...", poručuju istarski iznajmljivači, koji ocjenjuju da "država namjerava preko leđa pojedinaca u čijem su vlasništvu nekretnine zbrinuti socijalno osjetljive skupine ljudi zadirući pritom u privatno vlasništvo i raspolaganje istim, uplićući se direktno u malo poduzetništvo opterećivanjem istog svake godine novim nametima, a da pritom nije mijenjala zakon po kojem bi isti ti najmodavci bili barem zaštićeni u slučaju da se odluče na dugoročni najam koji bi mogao dovesti do eventualnih sudskih sporova s najmoprimcem".

Za Udrugu obiteljskog smještaja Istre sporni su i kriteriji za određivanje turističkih zona. "Nisu jasni kriteriji po kojima pojedini objekti spadaju u zonu T1,T2 ili T3, a niti dovoljno razrađeni jer se uz položaj samog smještajnog objekta moraju uzimati i drugi faktori koji bi trebali utjecati na porezno opterećenje. Ne možemo npr. u zoni T1 vilu s 5 zvjezdica i apartman s 3 zvjezdice tretirati isto i odrediti im isti paušalni porez po ležaju obzirom da jedan postiže višestruko višu cijenu smještaja nego ovaj potonji. I u ovom bi se slučaju mogli napraviti razredi po kojem se pojedine smještajne jedinice ne bi našle u diskriminatornom odnosu naspram nekretnina svog susjeda. Napominjemo da su i troškovi života kao i usluge u tim zonama različite što je proporcionalno koeficijentu razvijenosti što isto dodatno opterećuje iznajmljivače", ističu istarski iznajmljivači.

Također, u Udruzi obiteljskog smještaja Istre smatraju da je suglasnost koja će biti jedini utjecajni faktor kod dobivanja dozvole za iznajmljivanje u stambenim zgradama nekorektan i nedovoljno profesionalan kriterij. "Ujedno, najviše će pogoditi lokalno stanovništvo koje će potpise teško skupiti u zgradama u kojima ima veliki broj stanara dok će stranci od kojih su neki u vlasništvu cijelih zgrada taj problem vrlo lako riješiti. Pravedniji model bi bio onaj po kojem bi u svakoj zgradi bilo određeno 70 % stambene jedinice za stanovanje i 30% za rent s time da se prednost u iznajmljivanja da onima koji imaju već duže prebivalište na tom području", predlažu iz ove Udruge i napominju da je nužno izdvajanje obiteljskog smještaja od ostalih oblika smještaja, za što zasad nema naznaka.

"Ispada da su u obiteljski smještaj ugurani i rezidenti i nerezidenti iako jedni pomažu razvoju sredine u kojoj djeluju dok drugi sredstva koja zarade iznose iz te iste sredine nerijetko i iz države, a svi opterećeni istim iznosima nameta. Također, nismo uočili nikakve metode kojima će se efikasno suzbiti nekomercijalni smještaj koji je usko povezan s ilegalnim iznajmljivanjem nerijetko stranaca koji su kupili nekretnine na našem području, a isti je ujedno nama legalnim iznajmljivačima nelojalna konkurencija obarajući nam cijene smještaja ali i kvalitetu opterećujući infrastrukturu koja je jedan od većih problema u sezoni. Država na taj način gubi veliki dio prihoda koji bi se mogao iskoristiti u poboljšanje te iste infrastrukture", ističe se u dopisu strukovne udruge istarskih privatnih iznajmljivača.

GALERIJA Zbog ljepote parka, bio je zaštićen kao vrhunsko arhitektonsko djelo: A sada za Samoborski Versailles tvrde da je uklet
Pogled na Veruda Porat u Puli
1/18
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije