Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOD ZA ŽIVOT

Željka Markić: Grga ima pravo na život, koliko god da on traje

U Zagrebu održan Hod za život
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
14.05.2022.
u 13:55

Na zagrebačkom Hodu za život bila je i Željka Markić koja se osvrnula na slučaj Mirele Čavajde

Organizatori povorke "Hod za život", koja se održala jutros u Zagrebu pozivajući na zakonsku i drugu zaštitu nerođene djece te očuvanje prava na priziv savjesti, poručili su da je vrijeme da se važeći zakon o prekidu trudnoće promijeni. Podsjećamo, u Hrvatskoj je na snazi zakon iz 1978. godine, a organizatori povorke traže njegove izmjene sa ciljem zaštite nerođenog djeteta i njegove obitelji.

Na zagrebačkom Hodu za život bila je i Željka Markić koja se osvrnula na slučaj Mirele Čavajde kojoj hrvatsko zdravstvo nije omogućilo prekid trudnoće u visokom stadiju, iako za njezino dijete nijedan liječnik nije dao prognozu spojivu sa životom.

- Grga ima pravo na život, ima pravo svoj život, koliko god da on traje, proživjeti u dostojanstvu, moramo pružiti zaštitu Grgi i njegovoj mami - naglasila je Markić.

- U okolnostima u kojima imamo saborske zastupnike koji žele da se život nerođenog djeteta može prekinuti do porođaja, da ga se može usmrtiti do poroda, potrebno je promijeniti zakon star 45 godina i postaviti novi zakonski okvir na temelju znanosti koja kaže da život počinje začećem - rekla je Markić.

Jedna od organizatorica,  Andrea Duvančić, također je naglasila da znanstveno gledajući život počinje začenjem.

- Srce kuca 18 dana od začeća, s devet tjedana ima otisak prsta. Tužna je činjenica da prilikom pobačaja dijete osjeća bol - naglasila je.

Duvančić je napomenula da u prvih devet mjeseci života čovjek treba najveću zaštitu, a svi okupljeni tu su zaštitu dobili i to im je omogućilo da budu danas na Hodu za život.

- Želimo zakonski okvir koji će kristalno jasno štititi život bebe Grge i omogućiti mu da dostojanstveno proživi onaj dio života koji ima pred sobom i istovremeno pružiti svu psihološku, emocionalnu i financijsku pomoć njegovoj mami Mireli - rekla je.

Ključne riječi

Komentara 2

CM
Crni_moj
14:22 14.05.2022.

Totalnog sam protiv pobačaja ali postoje slučajevi gdje je to neophodno. Ako je vjerovati doktorima onda je to ovaj slučaj.

ST
stefj
14:18 14.05.2022.

Ha eto, očekivano... Grga će sada postati žrtva i simbol jedne krajnje opcije, a njegova majka heroj aktivističke borbe i ljevice...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije