Umirovljeni general

Željko Glasnović: Borit ću se da Hrvatska dobije ministarstvo iseljeništva

Željko Glasnović
Foto: Marko Prpić/Pixsell
02.12.2015.
u 19:01

Novi saborski zastupnik HDZ-a bit će glas dijaspore i branitelja

Služio je u tri vojske – kanadskoj, francuskoj i hrvatskoj – no potonja je ipak odredila njegov put. Stranicama svoje impresivne biografije, ovaj negdašnji vojnik francuske Legije stranaca i umirovljeni general Hrvatske vojske dodat će i funkciju saborskog zastupnika, koja je za njega i više od toga: u parlamentu će biti glas dijaspore i hrvatskih branitelja. Motivaciju da prvi put uđe u političku arenu pronašao je u riječima pape Ivana Pavla II. koji je svojedobno pozvao Hrvate da budu aktivni u javnom i političkom životu svoje domovine.

– Nas Hrvate ubija pasivnost i apatija, to je proizvod mentalnog sklopa u bivšem sustavu prema kojem uvijek netko drugi mora nešto odraditi za tebe. Da citiram sociologa Vilfreda Pareta: Tko god odluči postati ovca naći će vuka koji će ga pojesti – kaže general Glasnović.

Izabran u Sabor s liste za dijasporu, ponajviše će ukazivati na činjenicu da su Hrvati iz BiH isključeni iz ekonomskog i društvenog razvoja Hrvatske. – Zastrašujuće je da tim ljudima treba tri godine da dobiju državljanstvo te da svakih šest mjeseci moraju obnavljati iskaznicu te da imaju samo tri zastupnika u Saboru. Tim ljudima se odriče temeljno demokratsko pravo: pravo glasa. Također, Hrvatska je potpuno zanemarila ekonomsko povezivanje sa svojom dijasporom, stoga je moja misija da Hrvatska dobije ministarstvo iseljeništva. Bez investicija koje dolaze iz visokorazvijenih industrijskih zemalja i doprinosa dijaspore neće biti napretka – kaže general Glasnović.

Sramota je što Hrvatsku i 25 godina kasnije još vode strukture iz bivšeg sustava 

Premda je aktualna vlast upozoravala na tužbe pojedinih pripadnika HVO-a temeljem kojih je RH već isplatila 43 milijuna kuna, za generala Glasnovića nema dvojbe: sa saborske govornice upirat će na izjednačavanje prava pripadnika HV-a i HVO-a. – Nisu samo materijalna prava u pitanju već i priznanje tim vojnicima. Smatram da u svakom pojedinačnom rješenju o statusu treba pisati da je taj vojnik branio teritorijalni integritet Republike Hrvatske – ističe general Glasnović, pa dodaje da Hrvatska isplaćuje 6591 pripadnika HVO-a ali i više od 40.000 partizana koji “opterećuju državni proračun za 115 milijuna kuna, a silna sredstva se isplaćuju i provladinim udrugama i kulturnim marksistima”.

Kao ključni argument na kojem temelji svoje uvjerenje da između postrojbi HV-a i HVO-a ne smije biti razlike, navodi obraćanje dr. Franje Tuđmana iz 1996. kada predsjednik spominje “hrvatske snage”, ne odvajajući HV od HVO-a. U završnim operacijama tijekom posljednje godine rata, nastavlja, među 23 tisuće hrvatskih vojnika čak je 11 tisuća pripadalo HVO-u. – Cijela brigada hrvatskih vojnika izvršila je suicid, samo u BiH ruku na sebe diglo je 2385 pripadnika HVO-a. O kakvoj mi to skrbi za branitelje govorimo – pita se general pa tvrdi kako bi braniteljska populacija umjesto u 1300 manjih, trebala biti okupljena u jednu snažnu i jedinstvenu udrugu koja neće biti usmjerena samo na problematiku branitelja već na izgradnju bolje Hrvatske.

– Sramota je što Hrvatsku i 25 godina kasnije još vode strukture iz bivšeg sustava i nasljednici tih struktura. Dobili smo državu koja je preslika bivše države, sudeći prema birokraciji, nepotizmu, klijentelizmu i korupciji – kaže general. Svoj iznimni životni i ratni put uskoro će objaviti u memoarima na čijim će se stranicama isprepletati njegov osobni pogled na Domovinski rat s obiteljskom poviješću. Nema dvojbe, bit će to traženo i čitano štivo novog saborskog zastupnika.  

>>General Glasnović: Legionar iz Zaljevskog rata i dragovoljac

Komentara 55

MA
..Marsijanac
19:31 02.12.2015.

....... umirovljen od strane udbasa ,Mesara iz Orahovice, ciji je djed Idriz Ujdurović, Rom koji se doselio u Liku i udao, te uzeo ženino prezime Mesić. Činjenica je i da ga je njegova pomajka Mileva Jović, krstila u pravoslavnoj crkvi kad je imao 5 godina. Dakle, Mesić je Rom pravoslavne vjere...

MA
..Marsijanac
19:23 02.12.2015.

Zeljko Glasnovic, hrvatski junak .......legenda , postenjacina i iznad svega DOMOLJUB.

Avatar juricamesko
juricamesko
19:26 02.12.2015.

konačno će hrvatski branitelji u saboru uz generala Glasnovića i Stiva Culeja imati istinske i autentične zastupnike. junaci,časni,pošteni i istinski Domoljubi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije