ČETVRTI STADIJ

Trpjela je bolove mjesecima pa otkrila da ima rak: 'Liječnici su mi samo davali tablete protiv bolova'

Hospital wait times UK
Foto: Peter Byrne/PRESS ASSOCIATION
1/3
04.09.2024.
u 17:39

U vrlo kratkom roku Emmi su otkazali bubrezi, a dobila je i sepsu koja je bila opasna za njen život. Sada joj predstoje kemoterapije kojima se nada da će uspjeti pobijediti rak

Ženi iz Belfasta sasvim je slučajno dijagnosticiran četvrti stadij raka, nakon što se svom liječniku požalila da ima ''teške menstruacije''. Iako je mjesecima trpila ogromne bolove, zbog kojih je čak ostajala i bez osjeta u nogama, liječnici su rak otkrili u srpnju ove godine. 

Majka jednog djeteta Emma McQuitty (39) još je u veljači završila na hitnoj, no tamo su je poslali doma tek s jakim tabletama protiv bolova. Nakon još nekoliko posjeta Emma je odlučila otići u drugu bolnicu gdje su joj priopćili užasavajuće vijesti. Naime, liječnici su otkrili kako je Emma u četvrtom stadiju raka vrata maternice, a tumori koji su se stvorili u njenoj maternici i mokraćnom mjehuru su metastazirali na ostale dijelove tijela. 

U vrlo kratkom roku Emmi su otkazali bubrezi, a dobila je i sepsu koja je bila opasna za njen život. Sada joj predstoje kemoterapije kojima se nada da će uspjeti pobijediti rak. Kako je kazala, sada zbog cijele situacije jedva može samostalno hodati, prenosi Daily Mail. 

- Da su me liječnici ranije poslušali, možda sad ne bih bila u ovoj užasnoj situaciji i ne bih morala ići na terapije zbog četvrtog stadija raka. Šest mjeseci sam odlazila liječnicima i svaki puta bi me poslali doma s lijekovima i govorili mi da samo imam jake menstruacije. Zahvalna sam liječnicima na njezi koju mi pružaju u bolnici Ulster - ispričala je. 

POVEZANI ČLANCI:

Inače, u Hrvatskoj je u posljednjih 10 godina zabilježeno 320 slučajeva raka vrata maternice te 120 smrti godišnje. Prema izvještaju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a razliku od većine drugih sijela raka, ovo se javlja u nešto mlađoj dobi-prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2019. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je četvrto sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina.

''U Hrvatskoj postoji dugotrajna tradicija oportunističkog probira raka vrata maternice. Prema posljednjim podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS 2019) u RH je 78% žena u dobi 25-64 godina obavilo obrisak vrata maternice (PAPA test) u posljednje 3 godine. Njime možemo otkriti premaligne promjene na cerviksu u ranoj fazi, kada je njihovo liječenje vrlo uspješno.'', navodi HZJZ.

Komentara 3

NO
Nordik
07:13 05.09.2024.

Uzeli ste primjer iz Belfasta. Kod nas je to nezamislivo... idila... cvijeće...Beroš...

HO
homofobic
01:48 05.09.2024.

U prvoj bolnici su je postedili tragicne vijesti i omogucili joj malo duze vremena zivjeti zivot makar i s bolovima (uz jake medikamente protiv bolova). U drugoj bolnici su joj zatukli svaku nadu u zivot a bolova ju nisu oslobodili! Neka mi netko kaze da joj je sada bolje kada zna da joj preostaje desetak tjedana prije nego padne u komu. Kemoterapije ... tesko ju je pozeljeti i neprijatelju!

Avatar patkovic
patkovic
23:36 04.09.2024.

nestignu doktori detaljno pregledati zboga zabave i sporta na internetu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije