seksizam

'Ženama u ženskim udrugama isperu mozak'

'semir01_nnn_rad_080213'
Dejan Jazvić
08.02.2013.
u 23:30

Načelnik sarajevske općine Novi grad Semir Efendić reagirao je na osnivanje ženskog kluba zastupnika 
u federalnom parlamentu

Lavinu negativnih reakcija političkih stranaka, nevladinih udruga i medija izazvao je mladi načelnik sarajevske općine Novi grad Semir Efendić svojim komentarom na Facebooku, u kojem je ustvrdio da se ženama koje se politički organiziraju na temelju spolna “ispire mozak”. Komentirajući informaciju o osnivanju neformalnog kluba parlamentarki Efendić je dao za mnoge neočekivanu i neprimjerenu izjavu.

– Spolna pripadnost potpuno je pogrešna osnova za političko organiziranje i može donijeti samo štetu, a naročito ženama kojima se u takvim organizacijama ispere mozak do mjere da više nisu sposobne za normalnu socijalizaciju s ostatkom društva – napisao je Efendić na svom Facebook-profilu.

Mediji su odmah pozvali Stranku demokratske akcije (SDA) da sankcionira svog dužnosnika koji iznosi ovakve seksističke stavove, a oglasile su se i članice državnog i entitetskog parlamenta koje su Efendićeve stavove nazvale opasnim i uvredljivim za sve žene uključene u politički život BiH.

Pojedine nevladine organizacije koje se bave promicanjem ženskih prava u BiH najavile su i potpisivanje peticije protiv načelnika najmnogoljudnije sarajevske općine.

Analitičari se uglavnom slažu u ocjeni da su istupi poput Efendićeva najbolji dokaz da ravnopravnost žena u političkom životu BiH još nije prihvaćena, pa čak ni kod mlađe populacije.

Posljednja analiza sudjelovanja žena u javnom životu pokazala je da u tijelima zakonodavne vlasti na svim razinama zastupljenost žena manja od 21 posto.

>> Seksistički ispad haespeovca Novaka na Gradskom vijeću Siska

Ključne riječi

Komentara 7

MR
mravac8
10:08 09.02.2013.

tamniandjeo Je, odi u Sudan opa ćeš vidjeti kako je *sretan narod koji nema komuniste*. Možeš posjetiti i indijske slamove i peruanskku sirotinju ....... pucaju od sreće.

MR
mravac8
10:09 09.02.2013.

kajmbumscek Ok, onda se slažemo. Žene smiju sudjelovati u političkoj borbi i ako smatraju da će to najbolje napraviti osnovati recimo stranku žena?

DU
Deleted user
23:54 08.02.2013.

Bilo bi zanimljivo cuti odgovor nacelnika na pitanje: Ima li ispran mozak ova mlada dama kraj njega?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije