Projekt šetališta

Zidom od granitnih kocki izdvojit će šetalište od prometnica

\'uredjnadstres_anp_sis_28101.1\'
Antun Petračić/VLM
09.11.2011.
u 14:06

Projekt D. Salopeka predviđa i proširenje nogostupa, solarni info stup i – novi spomenik

Šetalište J. J. Strossmayera, zaštićenog spomenika parkovne arhitekture, doživjet će veliki preobražaj. Projekt uređenja vanjskih rubova parka u Petrinji izradio je Davor Salopek, a konačnu će potvrdu dati Gradsko vijeće.

Zaštita i od poplave

– Parkovna površina od prometnog Trga dr. Franje Tuđmana izdvojit će se povišenim zidićem s granitnim kockama, koje će djelovati kao ograda prema parkiralištima sa tri strane. Takvo rješenje povijesno se nadovezuje na bivšu drvenu ogradu parka, a omogućit će i zaštitu tla od dotoka površinskih voda s prometnice - kaže arhitekt Davor Salopek. U kamenom zidu ostavit će nekoliko pješačkih ulaza i izlaza, ispred kojih će se obilježiti novi prijelazi preko triju ulica. Po cijeloj istočnoj strani Tuđmanova trga, od ugla s Gajevom do početka Nazorove, sadašnji uski nogostup proširit će se za jedan metar. Pokraj govornice javnog telefona lokacija je osmokutnog info-stupa na solarnu energiju, a uz ulaz ispred Turističke zajednice rezervirano je mjesto za budući spomenik. Čiji kip će se postaviti, odlučit će gradska vlast, a Salopek iznosi svoju ideju.

Četiri jahača apokalipse

– Idealno bi se uklopila svjetski vrijedna skulptura "Četiri jahača apokalipse" pokojnog petrinjskog kipara Lovre Findrika- predlaže autor idejnog rješenja. Iako je detaljno uređenje tek u fazi projekta, zbog ugradnje podzemne elektro mreže nove javne rasvjete žurno će se, i trajno, ukloniti derutna nadstrešnica autobusnog stajališta i dva kioska.

– Na tome mjestu postavit će se prozirna nadstrešnica koja neće nagrđivati izgled ni zaklanjati pogled u park. Predlažemo da se ne dozvoli ni postavljanje drugih kioska i raznih vitrina uz njih- o zaključku Odbora za urbanizam kaže njegov predsjednik dr. Krešo Kovačićek.

Komentara 2

JS
ja sam gladan
00:26 10.11.2011.

Kaj trebate stupiće? Povoljno se mogu naručiti preko Holdinga. Provizija zajamčena! Dobit 200%

KL
klokan13
00:08 11.11.2011.

ladaniva, pa nije u Petrinji SDP na vlasti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije