Mjesto radnje, selo Brođani uz rijeku Kupu, po kojoj plovi Žitna lađa Zora. Jedna je to od najpoznatijih karlovačkih turističkih atrakcija, zapravo replika drvenog broda kakav je u 18. stoljeću plovio ovom rijekom. Tada joj je bio zadatak prevoziti žito te povezivanje grada Karlovca s ostatkom Hrvatske te dalekim Temišvarom i Dunavom. Nije čudno stoga da je upravo Žitna lađa poslužila kao mjesto predstavljanja nove linije svježe tjestenine Karla karlovačkog Žitoproizvoda.
– Samostalno smo razvijali recepture i isprobavali razne kombinacije da bismo dobili novu liniju kakvu predstavljamo. Vlastiti analitički laboratorij, vrhunski tehnolozi te predane stručne kolege iz proizvodnje omogućuju nam da unutar tvrtke dođemo do jedinstvenih i originalnih receptura kakve su upravo ove iz nove Karla linije – rekao je na početku ove gastro plovidbe Vanja Hanić, predsjednik uprave Žitoproizvoda, dodajući kako su novi proizvodi nastali u godini kada tvrtka slavi svoj 77. rođendan.
Nova linija sastoji se od ukupno devet proizvoda od kojih su tri poznata od ranije – popularni njoki, fuži i pljukanci, koji su dobili novo ruho i poboljšanu recepturu. Novi član Karline obitelji sada su i Karla šurlice koje, kao fuži i pljukanci, ne sadrže konzervanse, umjetna bojila, arome i pojačivače okusa. Stručni tim Žitoproizvoda razvio je i pet potpuno novih jedinstvenih proizvoda na hrvatskom tržištu - ne punjenu svježu tjesteninu, točnije pljukance raznih okusa (rajčica, špinat, crnilo sipe te blago pikantnu vrstu naziva Okusi Orijenta s dodatkom čilija i kurkume). Proizvod koji je postao gastro hit su i Fuži sa Zigante tartufima, intenzivnog okusa i arome za sve ljubitelje pravih tartufa. Kad je o sastavu riječ, cijela nova linija ne punjene tjestenine sastoji se od 100% krupice od durum pšenice te ne sadrži umjetna bojila, konzervanse, pojačivače okusa i arome, bez dodane soli i masnoća, dok su popularni Karla njoki rađeni od 100% krumpirovog tijesta, također bez umjetnih bojila i pojačivača okusa.
Kako sljubiti tjesteninu s finim, kreativnim umacima poput pikantnih pljukanaca "Okusi Orijenta" s gljivama i humusom ili pljukanaca s rajčiom koji dominiraju u umaku od ricotte, tikvica i pršuta pokazao je karlovački bloger Hrvoje Stojanov s bloga Opet Gladni koji je ujedno i 'dežurni' kuhar kreativne Karline kuhinje, bloga koji se razvija unutar internet-stranice Žitoproizvoda. Tamo se svakog dana može pronaći inspiracija za pripremu ukusnih, ali i brzih obroka. Budući da je Žitna lađa replika teretnog broda, pa nema klasičnu kuhinju, sljubljivanje nove tjestenine i Hrvojevih umaka vješto je napravilo osoblje restorana Žganjer u kojem su uz slane delicije napravljene i dvije ukusne štrudle (štrudla jaškovskog baruna i štrudla od višanja) za koje je korišteno Karla brašno.