Nejasno im je

Zlatko Čeljuska pušten iz pritvora u Njemačkoj!

'23.06.2009., Zadar - Zlatko Celjuska, suprug HRT-ove voditeljice Toncice Celjuske dolazi na sudjenje na Opcinski sud u Zadru zbog prevare. Photo: Filip Brala/24sata'
Filip Brala/PIXSELL
26.10.2012.
u 22:03

Ivo Farčić: Ne znam zašto RH šalje novi zahtjev da se Čeljuska izruči kad je spreman vratiti se i odazvati sudu.

Poduzetnik Zlatko Čeljuska, koji je nakon tri godine bijega uhićen početkom listopada u Njemačkoj, pušten je iz ekstradicijskog pritvora! Ministarstvo pravosuđa obaviješteno je u četvrtak dopisom MUP-a da je nalogom njemačkog državnog odvjetništva Čeljuski ukinut pritvor i da je pušten na slobodu, jer iz hrvatskog zahtjeva za izručenje ne razabiru zbog kojeg se postupka traži njegovo izručenje u Hrvatsku.

Srčani problemi

Za Čeljuskom je na snazi tjeralica zadarskog suda na kojem mu se sudi zbog prijevare teške 100.000 eura. U Zagrebu je bio pravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog prijevare i krivotvorenja isprave, no Vrhovni sud je dva puta – posljednji put u veljači 2012. – ukidao te presude prihvativši njegov zahtjeve za izvanredno preispitivanje presude. Kako je zagrebački proces otklizao u zastaru u kolovozu, tužiteljstvo se žalilo na rješenje Općinskog suda o prekidu postupka jer smatra da zastara nije mogla teći dok je Vrhovni sud odlučivao o izvanrednom pravnom lijeku te se o tome čeka pravomoćna odluka zagrebačkog Županijskog suda.

– Mogu potvrditi da je Čeljuska u srijedu pušten iz ekstradicijskog pritvora u Njemačkoj. Razgovarao sam s njim dva puta i mogu reći da je spreman vratiti se, uz ogradu da ne znam hoće li to biti za deset ili više dana s obzirom na srčane probleme. Ne znamo hoće li Hrvatska slati novi zahtjev za njegovo izručenje, a mi ne vidimo razloga za to. Prije mjesec dana uputili smo podnesak sudu u Zadru da je Čeljuska spreman odazvati se na poziv suda, a sud na taj podnesak nije još reagirao – kaže Čeljuskin odvjetnik Ivo Farčić.

Obrana tumači da nije mogao ostati u pritvoru u Njemačkoj jer je bio pritvoren na temelju odluke da ga se uputi na izdržavanje zatvorske kazne koja je ukinuta. Iz Ministarstva pravosuđa ističu da iz Njemačke nisu tražili nadopunu ili objašnjenje zahtjeva za izručenje Čeljuske tijekom odluke da ga puste na slobodu. No, kažu da će poslati novi zahtjev njemačkim pravosudnim tijelima da se izruči Čeljuska prije svega zbog suđenja u Zadru koje je u tijeku, ali i zbog drugih postupaka protiv njega.

Čeljuska je bio pravomoćno osuđen zbog krivotvorenja osobne iskaznice R. H. i prodaje njegova zemljišta 2002. godine za 210.000 DEM M. Z.

Ukidana presuda

Branio se da na dan sporne kupoprodaje 13. kolovoza 2002. nije bio u Zagrebu nego na brodu “Wind Surf” na Hvaru te je i priložio fotografije s broda u luci. Vrhovni sud je 2010. ukinuo presudu, no 2011. opet je pravomoćno osuđen uz obrazloženje da nije dokazano da je ta fotografija na kojoj je na brodu snimljena baš 13. kolovoza 2002. I ta je presuda ukinuta zbog povrede odredaba postupka – jer su iskazi njegove sestre i tadašnje supruge iz 2006. pročitani na ročištu u travnju 2008., a njih dvije nisu ponovno pozvane na sud, što je nužno u slučaju privilegiranih svjedoka.

>>Zlatko Čeljuska uhićen u Njemačkoj nakon tri godine bijega

Komentara 17

DK
dkatica2
22:14 26.10.2012.

nevin čoek

ST
starwars
22:28 26.10.2012.

Čestitam uspješnom poduzetniku na još jednom poslovnom uspjehu, a čestitke zaslužuje i hrvatsko pravosuđe!

Avatar madcap
madcap
22:10 26.10.2012.

Izgleda da Nijemci još nisu dosegli stupanj borbe protiv korupcije i kriminala na kojem smo trenutno mi Hrvati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije