Najteži Trumpov dan

‘Znao sam za isplate, nisu išle iz kampanje’

Donald Trump
Reuters/Pixsell
24.08.2018.
u 08:10

Pravnici kažu da je irelevantno je li novac došao iz Trumpove kampanje, već je njegovo neprijavljivanje protuzakonito.

Ako me ikad smijene, mislim da bi se tržišta urušila, mislim da bi svi bili vrlo siromašni, vidjeli biste takve negativne brojke da ne biste vjerovali - izjavio je američki predsjednik Donald Trump u razgovoru za omiljenu mu TV postaju Fox News nakon što je preživio možda i najcrnji dan u svojoj karijeri, u kojem je njegov bivši šef kampanje Paul Manafort osuđen, a njegov dugogodišnji odvjetnik Michael Cohen priznao na sudu da je počinio kazneno djelo po nalogu i u suradnji s Trumpom. U opsežnom intervjuu za Fox News, odbacio je tvrdnje da je njegova kampanja prekršila zakone o predizbornom financiranju.

Spreman reći sve što zna”

– To uopće nije kršenje kampanje – rekao je predsjednik Trump komentirajući tvrdnju oko koje se slažu i savezni tužitelji i njegov bivši odvjetnik, a sada optuženik Michael Cohen da isplata više od četvrt milijuna dolara dvjema ženama koje su imale ljubavne odnose s Trumpom predstavlja kršenje saveznih zakona. Cohen je, podsjetimo, priznao da je počinio to kazneno djelo po nalogu i u suradnji s Trumpom, a Cohenov odvjetnik Lanny Davis nakon toga je vrlo otvoreno izjavio da je “njegov (Cohenov, op. a.) zločin ujedno i predsjednikov zločin”.

Trump je u razgovoru za Fox News priznao da je znao za isplate pornoglumici Stormy Daniels i Playboyevoj zečici Karen McDougal. To je u suprotnosti s izjavom koju je dao u travnju, kad je novinarima rekao da nije znao za te isplate ni odakle je došao taj novac.

– Poslije sam znao. I nije (taj novac, op. a.) plaćeno iz kampanje. Pa ja sam tvitao o isplatama, ali one nisu išle iz kampanje. I to je veliko – rekao je Trump.

Pravni stručnjaci, međutim, upozoravaju da je irelevantno je li novac kojim je plaćena šutnja dviju Trumpovih ljubavnica došao iz blagajne Trumpove kampanje, već je i neprijavljivanje plaćanja ono što ih čini protuzakonitima. Ti iznosi nisu bili prijavljeni.

– Nema spora oko toga da je Trump s Cohenom počinio kazneno djelo – poručuje Cohenov branitelj Lanny Davis. I najavljuje da je Cohen, nekadašnji čovjek od povjerenja Donalda Trumpa sada odlučio govoriti istinu o svemu što zna, pa i o mogućem šurovanju Trumpa i njegove kampanje s Rusima. O tome i dalje vodi istragu posebni istražitelj Robert Mueller, čiji rad Trump svakodnevno naziva “lovom na vještice”.

– Cohen se sada osjeća slobodnim govoriti istinu, sve što zna o Trumpu. Od ovog trenutka nadalje vidjet ćete oslobođenog Michaela Cohena koji govori istinu u lice vlasti – rekao je Davis.

Ne spominju impeachment

Iako bi sve ovo moglo voditi prema pokretanju tzv. “impeachmenta”, postupka opoziva američkog predsjednika u Kongresu, u slučaju da demokrati ostvare očekivanja o pobjedi i osvajanju većine u Predstavničkom domu na izborima u studenom, teško je očekivati da bi Senat, u kojem je za izglasavanje opoziva nužna dvotrećinska većina (koju demokrati mogu samo sanjati), u ovim okolnostima podržao Trumpovu smjenu. Ni u redovima Demokrata zasad se ne spominje toliko mogućnost pokretanja “impeachmenta” jer se vjeruje da bi prerano fokusiranje samo na tu priču zapravo koristilo Trumpu.

– Postupak opoziva mora izvirati iz nečeg drugog – rekla je Nancy Pelosi, liderica Demokratske stranke u Predstavničkom domu, sugerirajući da ovo Cohenovo priznanje nije samo po sebi dovoljan okidač za “impeachment”.

– Kad i ako se pojave informacije o nečem drugom, vidjet ćemo. Trenutačno to nije naš prioritet, osim ako se ne pojavi još nešto – dodala je Pelosi.

Tomislav Krasnec: Ovo je skandal na razini afere Watergate:

Ključne riječi

Komentara 2

LU
Lujo123
08:50 24.08.2018.

soroševci opet bidalite! Jel clintonka prijavila sve kaj je trebala? Pa doma je nosila najveće državne tajne i ko zna kak je s njima dilala - o tome pišite, pokvareni lažovi i manipulatori!

NE
Nepokolebljiv
18:49 24.08.2018.

Imati ljubavnice nije prekrsaj nigdje izvan Saudijske Arabije. Biti velikodusan pa bivsim socama dati novce takoder nije protiv zakona. Davalac novca ne mora nikome nista prijaviti a primilac novcanog poklona to bi morao prijaviti kao prihod. William Jefferson Clinton: Nisam imao seksualne odnose s tom zenom, Monicom Lewinskey! Dokazi su potvrdili da je lagai i naknabno je potpisao priznanje pa ga ipak nisu smjenili. Ne znam, mozda je dozvoljeno “podmazivati” maloljetnicu bez naknadnih novcanih poklona!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije