ZIMSKO I LJETNO RAČUNANJE

Znate li da se mijenja obračun struje? Evo kada ćemo je plaćati više, a kada manje

Promjena brojila za struju
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
24.10.2024.
u 09:03

Ljetno i zimsko računanje vremena određeno je, prema Uredbi Vlade iz 2022., sve do kraja 2026. godine, a još nije poznato hoće li se ono ukinuti ili nastaviti

Kazaljka na satu pomaknut će se unatrag ove nedjele u noći, čime ćemo označiti kraj ljetnog računanja vremena i početak zimskog. Iako na prvi pogled neprimjetne, neke promjene očekuju nas s promjenom računanja vremena - tu je obaveza paljenja svjetala na automobilu, ali i promjene u vremenu obračuna struje. 

Naime, razdoblje dnevnih i noćnih tarifa u skladu je s ljetnim, odnosno zimskim računanjem vremena pa se s time tako i mijenja. To znači da od iduće nedjelje 'skuplju' struju ćemo plaćati ranije, već od 7 sati, ali sve do 21 sat, nakon čega kreće niža tarifa. Inače, cijena kilovatsata električne energije tijekom u dnevnoj tarifi iznosi 0,074789 eura, a u noćnoj 0,036697 eura.

Zimsko računanje vremena:

viša tarifa: od 7 do 21 sat
niža tarifa: od 21 do 7 sati

Ljetno računanje vremena:

viša tarifa: od 8 do 22 sata
niža tarifa: od 22 do 8 sati

Inače, ljetno i zimsko računanje vremena određeno je, prema Uredbi Vlade iz 2022., sve do kraja 2026. godine, a još nije poznato hoće li se ono ukinuti ili nastaviti, u jeku rasprava koje traju u tom pogledu. Naime, neke države odlučile su to ukinuti, dok većina europskih zemalja i dalje ima na snazi režim kao i Hrvatska.

POVEZANI ČLANCI:

>> Jeste li se ikada zapitali koji su to najgori stereotipi o Hrvatima? Evo što nam je Chat GPT otkrio

Promjena brojila za struju
1/14

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije