LEGENDA ILI?

Znate li da u Hrvatskoj imamo dva centra svijeta, evo gdje se točno nalaze

Ludbreg: Podravski gradi? koji nazivaju Centrom svijeta
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
1/6
07.09.2024.
u 20:02

Otok Rava ili Ludbreg, što mislite, gdje se zapravo nalazi središte svijeta

Hrvatska je prepuna zanimljivosti, a jedna od njih je da se baš kod nas nalazi središte svijeta. I to ne jedno, nego dva. Dok neki tvrde kako se središte svijeta nalazi na otoku Ravi, drugi kažu da se ono smjestilo na sjeveru Hrvatske, točnije u gradu Ludbregu. 

Otok Rava, smješten u zadarskom arhipelagu između Dugog otoka i Iža, često se naziva "središtem svijeta" zbog svog specifičnog položaja i značaja za lokalno stanovništvo. Iako je mali, s površinom od oko 4 km četvorna, Rava oduševljava svojom netaknutom prirodom, kristalno čistim morem i mirnim uvalama. Otok je podijeljen na dva naselja, Vela Rava i Mala Rava, a broji tek nekoliko desetaka stalnih stanovnika.

Rava je poznata po bogatoj povijesti, a prvi put se spominje još u 13. stoljeću. Iako je otok malen, njegovi stanovnici razvili su poseban odnos prema njemu, tvrdeći da je upravo Rava "središte svijeta", odražavajući tako svoju povezanost s otokom i njegovim resursima. Poljoprivreda, maslinarstvo i ribarstvo stoljećima su bili glavni izvori života na otoku. Otok je popularan među nautičarima zbog svojih zaštićenih uvala i gostoljubivih stanovnika, a posjetiteljima pruža mirnu atmosferu daleko od turističke vreve. Iako nema razvijenu infrastrukturu, Rava privlači ljubitelje prirode i one koji traže opuštanje u autentičnom mediteranskom okruženju. Svojim položajem i autentičnošću, Rava zadržava šarm izoliranog, ali posebnog mjesta na Jadranu.

S druge strane, Ludbreg, mali grad u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, također je poznat po legendi da je "centar svijeta". Prema predaji, sve je počelo kada su stari kartografi u 19. stoljeću napravili kartu na kojoj su povukli zamišljene krugove iz Ludbrega prema glavnim svjetskim metropolama. Zapanjujuće je bilo otkriće da su mnoge važne europske prijestolnice, poput Beča, Budimpešte i Rima, smještene na tim krugovima.

Ludbreg se danas s ponosom poziva na tu legendu i redovito slavi svoj status "centra svijeta". U središtu grada čak postoji i spomenik koji simbolizira taj "centar", što dodatno jača lokalni identitet i turističku privlačnost ovog mjesta. Ova simpatična priča postala je važan dio kulturnog nasljeđa Ludbrega i potiče posjetitelje da otkriju ovaj neobični fenomen.

GALERIJA Znate li da kroz Hrvatsku protječe najhladnija rijeka na svijetu, evo o kojoj je riječ

Ludbreg: Podravski gradi? koji nazivaju Centrom svijeta
1/14

Komentara 1

Avatar CUBE
CUBE
22:18 07.09.2024.

U Hrvatskoj imamo dva centra svijeta : za Hrvate to je Zagreb za V.L. Beograd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije