Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKOK OPTUŽIO CEZAROVU KRIMINALNU SKUPINU

Zovu se firmom, imaju prevoditelje, preprodali su drogu vrijednu 3,3 mil. eura, a šef im sve vodi iz zatvora

Zagreb: Kriminalistička policija u istrazi stambene zgrade na Srednjacima
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/7
12.01.2024.
u 08:23

USKOK Cezarovu kriminalnu skupinu tereti da su od početka 2022. do 24. svibnja 2023., u Hrvatskoj, Sloveniji te BiH, nabavljali  radi daljnje preprodaje veće količine droge te oružja i streljiva

Da zločinačke organizacije funkcioniraju kao korporacije i nije neka tajna, a kako to stvarno funkcionira razotkriva optužnica koju je USKOK podigao protiv 13 osoba koje se tereti za zločinačko udruživanje radi nabave i preprodaje droge i oružja. Od njih 13 osmero ih ima hrvatsko državljanstvo, troje slovensko, jedan državljanstvo Srbije te jedan državljanstvo BiH. Na čelu im je kako, tvrde istražitelji Dino Muzaferović Cezar, koji svojim kriminalnom carstvom upravlja iz  zatvora - bio je u njemačkom, pa u talijanskom - neki od njih  lani su uhićeni u spektakularnoj akciji Specijalne policije na Srednjacima, neki su uhićeni diljem Europe u akciji koju koje koordinirao  Europol, a i u Hrvatskoj istraga protiv njih devet još traje...

Uglavnom, USKOK Cezarovu kriminalnu skupinu tereti da su od početka 2022. do 24. svibnja 2023., u Hrvatskoj, Sloveniji te BiH, nabavljali  radi daljnje preprodaje veće količine droge te oružja i streljiva. Konkretno tereti ih se za nabavku, raspolaganje i preprodaju najmanje 23 kilograma kokaina, 87 kilograma heroina, 131 kilograma marihuane, 100 kilograma hašiša, točno neutvrđenu količinu amfetamina te najmanje 6,1 kilograma mješavine paracetamola i kofeina koje su koristili za povećanje mase droga. Sva navedena droga bila je vrijedna najmanje 3,3 milijuna eura.  USKOK navodi da su optuženici drogu prodavali za najmanje 30.000 eura po kilogramu kokaina, 1.600 eura po kilogramu marihuane te 500 eura za 100 grama hašiša. Amfetamin su prodavali po cijeni od najmanje 1.300 eura za kilogram, a heroin za 22.000 eura po kilogramu. Ukupno su zaradili za svoju "firmu" najmanje 525.640 eura, smatra USKOK.

VEZANI ČLANCI: 

Prema optužnici drogu su nabavljali u Crnoj Gori, Turskoj, Belgiji i Nizozemskoj. Drogu i smjesu za povećanje mase droge tzv. punila dovozili su do unajmljenih garaža i stanova Zagrebu i Ljubljani, te BiH i Njemačkoj. Droga se u garažama i stanovima skrivala i pripremala za daljnju prodaju, miješala s punilima, vagala i pakirala te se prema uputama dostavljala i prodavala kupcima u više europskih država. Osim za drogu, USKOK optuženike tereti i za  nezakonitu nabavku i posjedovanje oružja pa se u optužnici navodi da su imali najmanje 12 pištolja, dvije automatske puške, 6000 metaka, 20 kilograma eksploziva, dva detonatora, magnetom za pričvršćivanje eksploziva te daljinskim upravljačem za detonatore. Vatreno oružje, streljivo i eksplozivne tvari okrivljenici su nabavljali u BiH koje su potom sakrivali po BiH te Hrvatskoj i Sloveniji.

Novac zarađen na drogi i oružju okrivljenici su međusobno dijelili ovisno o ulogama koje su imali. Prvooptuženi je tako bio zadužen za prenošenje informacija i davanje uputa o konkretnim zadaćama i djelovanju zločinačkog udruženja, za financiranje obrane uhićenih članova zločinačkog udruženja, za nabavljanje, kupnju i prodaju droge i prikupljanje novca od prodaje, za prijevoz droge, oružja, novca i članova zločinačkog udruženja, za pronalazak i najam stanova i garaža, za nabavu automobila, dogovore oko izrade skrivenih prostora u automobilima te je vodio brigu o vatrenom oružju, streljivu i eksplozivnim tvarima. Drugooptužena se pak brinula za najam stanova i garaža u kojima se droga skrivala i pripremala za prodaju, za prijevoz droge, novca i članova  zločinačkog udruženja te za osiguranje sredstva za prijevoz krijumčarene droge. Neki drugi članovi zločinačke organizacije bili su zaduženi za prodaju droge, pomaganje u prijevozi i skladištenju droge, drugi za prevođenje na strane jezike, treći za prijevoz novca za kupovinu droge.... Među optuženicima ima i  obrtnika čiji su kamioni korišteni za transport droge, a koja bi bila skrivene među legalnom robom, pa su se trebale osigurati kamionske rute.... Neki su optuženici  pomagali kupcima da nakon kupnje skrivaju drogu, a vodila se briga i o vatrenom oružju, streljivu i eksplozivnim tvarima.

VEZANI ČLANCI: 

USKOK u optužnici traži produljenje istražnog zatvora protiv troje okrivljenika te određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika. Inače istraga je pokrenuta u svibnju lani protiv više od 20 osoba. Sada je 13 optuženo, dok je protiv devetorice postupak razdvojen pa se istraga nastavlja.

Muzaferovića skupina koristila se enkriptiranim telefonima te komunicirala preko SKY-a. Tako se doznalo da sebe zovu "firmom". Automobile koje koriste  u obavljanju posla za firmu zvali su   "službenim vozilima". Robu koju prodaju zvali su  žuto (heroin), bijelo (kokain) i zeleno (marihuana, hašiš). Što se tiče Muzaferovića, on je naslućuje se iz tih razgovora,  autokrat, kojeg ni uhićenje po tjeralici i smještanje po talijanskim  i njemačkim zatvorima nije spriječilo  s da nastavi s vođenjem s tog "posla". Enkriptirani mobitel je imao i u zatvoru, a osim što je probijena ta enkripcija,istražitelji su uspjeli ubaciti "bubice" u automobile i stanove optuženika. "Bubice" su svoj posao odradile savršeno pa je  jedan od djelatnika "firme"  u siječnju 2023. sjedio u Golfu slovenskih oznaka i pričao svojoj - majci.

- Javio mi se Dino. Iz zatvora. Ima mobitel. Rekao mi je da nastavimo punim gasom bez stajanja. Kazao je i da meni sve prepušta i da se nastavim dalje boriti. Dino je čovjek koji ima 50 milijuna eura kapitala. No on se ne ponaša raskalašeno...Sve živo ima, vile, bazene i aute od 200.000 eura... No njega nema nigdje.... Nitko ga ne vidi...

VIDEO U Našicama spalili 3 tone droge balkanskog kartela

Komentara 1

TA
takoje
09:31 12.01.2024.

možda da se otvori jedinstveno kartično plaćanje, nema gotovine, samo kartice...negdje bi vidio priliv novca....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije