Sustav probacije

Županjci umjesto u zatvor rade za opće dobro

probacija
Nikola Cutuk/PIXSELL, ilustracija
20.01.2014.
u 13:07

Četiri osuđenika su već obavila rad za opće dobro humanitarnog i ekološkog karaktera, pet ih je upućeno na rad, a troje još nije raspoređeno

Od kada je prije dvije i pol godine ustrojen, Probacijski ured u Osijeku koji je nadležan i za Vukovarsko-srijemsku županiju, zaprimio je 12 presuda u kojima je osuđenicima s područja Županje izrečena sankcija rada za opće dobro što je moguće prema zakonu koji je stupio na snagu 1. siječnja prošle godine.

Četiri osuđenika su već obavila rad za opće dobro humanitarnog i ekološkog karaktera, pet ih je upućeno na rad, a troje još nije raspoređeno jer se pri raspoređivanju vodi računa o osuđenikovim mogućnostima, osobnim prilikama, zaposlenju i zdravstvenom stanju.

Županjski osuđenici rade u Crvenom križu i lokalnom komunalnom poduzeću. Ima slučajeva da neki ostaju na tim poslovima kao volonteri i nakon odsluženja kazne, a neki se pokažu kao dobri radnici pa dobiju i stalni posao. Među onima koji rade za opće dobro ima i poznatih osoba poput bivšeg načelnika općine kod Županje koji u Komunalcu radi na inventuri drveća budući je po struci šumarski inženjer, a i osuđen je zbog malverzacija s drvom u spačvanskim šumama. U Dnevnom boravku za skrb o invalidnim osobama pri Crvenom križu radi bivša službenica konzulata u Orašju koja je osuđena za prodaju hrvatskih putovnica stranim državljanima ,ali je nagodbom s USKOK-om zatvorsku kaznu od godinu dana zamijenila radom za opće dobro.

>> Praštao prekršaje i dobivao prasce - kažnjen radom za opće dobro

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije