'TKO NE PRISTANE NEKA IDE U DRUGU ŽUPU'

Župnik objavio pravila za vjenčanja: Mladenci kod prijave moraju ostaviti 100 eura, objasnio i zbog čega

Župa svetog Marka u Trnjanima
Župa sv. Marka Trnjani
21.08.2024.
u 13:23

Mladence koji ne pristaju na neki dio njegovog pravilnika uputio je da se vjenčaju u nekoj drugoj župi

Ponukan različitim nepravilnostima i nerazumijevanjima u slavlju sakramenta ženidbe, župnik župe svetog Marka u Trnjanima kod Slavonskog Broda vlč. Luka Ćosić javno je objavio pravilnik kojim se jasno određuje kako teku priprave prije, za vrijeme i nakon vjenčanja u njegovoj župi. U objavi, između ostalog, navodi kako vjenčanje treba najaviti u župnom uredu barem 45 dana unaprijed te kako je moguće dovesti vlastite glazbenike ako će svirati i pjevati u skladu s crkvenim propisima.

Bacanje konfeta, cvijeća, riže i slično poslije vjenčanja pred crkvom je neprikladno, nekulturno i zabranjeno, kao i paljenje baklji te ostavljanje boca po crkvi i oko nje za vrijeme vjenčanja. – Mladenci pri prijavi vjenčanja ostavljaju iznos od 100 eura u slučaju da se prostor oko crkve ostavi neuredan. Novac dobivaju natrag ako je sve u redu – naveo je župnik.

U obavijesti na Facebook stranici župe također stoji kako su potrebni dokumenti za vjenčanje u crkvi krsni list za zaručnike, potvrde o pohađanju ženidbenog tečaja za oboje zaručnika, potvrda iz matičnog ureda o ispunjavanju pretpostavki za sklapanje braka, a u slučajevima kada su zaručnici prethodno građanski vjenčani i vjenčani list.

Napominje da mladenci u crkvu trebaju ući zajedno. Uzvanici, kao i mladenci, moraju biti primjereno odjeveni, u skladu s općim bontonom, i ne smiju galamiti. Župnik ističe da se sakrament ženidbe obavlja u crkvi, koja je za vjernike sveto mjesto te da se, bez obzira na vlastita uvjerenja, u crkvu ulazi s poštovanjem.

Parkiranje vozila nije dopušteno u crkvenom dvorištu, nego na propisanim parkirnim mjestima kojih ima dovoljno. Mladenci sakramentu ženidbe pristupaju svjesno, trijezni i sabrani. Uzvanici također ne bi smjeli dolaziti u crkvu pod utjecajem alkohola. – U slučaju nepoštovanja ovih normi, podsjećamo da se ženidba može sklopiti samo pred dva svjedoka, dok se ostale može zamoliti da napuste crkvu – nastavlja župnik.

Pri kraju dopisa župnik navodi da nakon sklopljenog vjenčanja, prema običaju, kumovi donose u sakristiju taksu za vjenčanje, kao i naknadu za sviranje, cvijeće i slično. Mladence koji ne pristaju na neki dio njegova pravilnika podsjetio je da se sakrament ženidbe može sklopiti i u župi drugog zaručnika ili se može zatražiti dopuštenje za vjenčanje u drugoj župi. – Ovaj pravilnik služi kako bismo izbjegli nesporazume, sukobe i slične situacije – poručio je svećenik.

Ključne riječi

Komentara 35

MI
miliša
13:57 21.08.2024.

Puna podrška župniku - sve navedeno od konfeta do baklji nek si mladenci ispucaju doma. Bravo velečasni.

Avatar Orao
Orao
14:21 21.08.2024.

Čovjek govori iz iskustva, nuje napisao bez veze, malo razmislite

Avatar Asterix
Asterix
14:58 21.08.2024.

Podrška župniku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije