Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GODINAMA BIO NA SLOBODI U SAD-U

Žvakaća guma otkrila krivca za stravično ubojstvo iz 1980.: 'Pratili smo ga i vidjeli da ju je ispljunuo'

Robert Plympton
Screenshot/YouTube
23.03.2024.
u 17:08

Barbara Tucker, tada devetnaestogodišnjakinja, oteta je, seksualno zlostavljana i pretučena do smrti 15. siječnja 1980. Plympton se izjasnio da nije kriv, a njegovi odvjetnici kažu da se namjeravaju žaliti na presude.

DNK koji je pronađen na komadiću žvakaće gume pomogao je policiji da uhititi i osudi osumnjičenika za ubojstvo koje se dogodilo davne 1980. godine u Oregonu. Robert Plympton, koji sada ima 60 godina, nedavno je proglašen krivim po jednoj točki optužnice za ubojstvo prvog stupnja i četiri točke optužnice za ubojstvo drugog stupnja studentice Barbare Tucker s Mount Hood Community Collegea.

Barbara Tucker, tada devetnaestogodišnjakinja, oteta je, seksualno zlostavljana i pretučena do smrti 15. siječnja 1980. Optužbe za silovanje i seksualno zlostavljanje protiv Plymptona su odbačene. Plympton se izjasnio da nije kriv, a njegovi odvjetnici kažu da se namjeravaju žaliti na presude. "Žalit ćemo se i uvjereni smo da će njegove presude biti poništene", rekli su odvjetnici Stephen Houze i Jacob Houze za CNN. Plympton ostaje u pritvoru u okrugu Multnomah dok čeka izricanje presude, priopćio je ured tužitelja. Ročište o izricanju presude zakazano je za lipanj.

Prema dokumentu iz ureda tužitelja, svjedoci su u vrijeme ubojstva opazili ženu koja je bila u jasnoj nevolji. Jedna svjedokinja opisala je da je vidjela ženu kako maše rukama s krvavim licem, dok je druga svjedokinja izjavila da je primijetila muškarca kako viri kroz grmlje pored parkirališta na koledžu. Jedan muškarac tvrdi da je čuo ženu kako vrišti te je primijetio dva lika u daljini, dok je četvrti svjedok rekao da je vidio ženu s blatom na hlačama kako maše rukama na rubu ceste. Tijelo Tucker sljedećeg su jutra u blizini parkirališta otkrili studenti koji su išli na nastavu na koledžu u Greshamu, navodi se u priopćenju državnog tužitelja.

"Neriješeni slučajevi nisu zaboravljeni niti zapostavljeni za naš odjel", izjavio je tadašnji načelnik policije Claudio Grandjean nakon uhićenja Roberta Plymptona u lipnju 2021. godine. "Za nas, svaki od tih slučajeva predstavlja osobu, a njihove tragične priče prenose se kroz generacije, s nadom da će jednog dana donijeti čast njihovim imenima i osjećaj pravde i zatvaranja njihovih slučajeva."

VEZANI ČLANCI:

Brisovi uzeti tijekom obdukcije Barbare Tucker koristili su se za izradu DNK profila osumnjičenika, navodi se u priopćenju javnog tužitelja. Istraživanje je bilo prekinuto sve dok policija nije zatražila pomoć od tvrtke za DNK tehnologiju Parabon NanoLabs sa sjedištem u Virginiji kako bi analizirali profil i pokušali identificirati moguće podudarnosti.

"Prijevremeno fenotipsko predviđanje" ili testiranje za predviđanje fizičkih karakteristika na temelju DNK pomoglo je genetičarima da suze krug mogućih sumnjivaca - nešto što je vodeća genetičarka CeCe Moore iz Parabona istaknula kao ključno u ovom slučaju. Moore je izjavila da je, gradeći obiteljska stabla ljudi koji dijele DNK s uzorkom koji je dala policija, otkrila dosje crvenokosih muškaraca iz Drugog svjetskog rata. "To mi je pomoglo jer me potaknulo da se usredotočim na jednu određenu liniju obitelji i pratim tu crvenu kosu.

U ožujku 2021. Moore je uspjela identificirati Roberta Plymptona kao vjerojatnog osumnjičenika, rekla je. Istražitelji su iskoristili tu informaciju kako bi počeli nadzirati Plymptona i uspjeli su prikupiti dio žvakaće gume koju su detektivi vidjeli kako ju je on ispljunuo, priopćio je ured tužitelja. DNK izvučen iz žvakaće gume odgovarao je profilu iz briseva obdukcije i Plympton je uhićen 8. lipnja 2021. godine.

GALERIJA Ovo su najduži mostovi u EU: Znate li da to u Hrvatskoj nije most?

Robert Plympton
1/17

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije