Prije 300-tinjak godina stigla je vinova loza i s njome prvi
vinogradari u Ameriku. U Kaliforniju, najvažniju vinsku saveznu državu,
donijeli su je franjevci. Ozbiljniji, pa i komercijalni vinski posao
počeo je u 19. stoljeću, kada je na pokus iz Europe dopremljeno oko 300
različitih sorata. Mađar, grof Agoston Harasztly de Mokesa smatra se
utemeljiteljem kalifornijskog vinogradarstva jer je sredinom 19.
stoljeća prodao svoju prvu bocu zinfandela.
Roditelj plavca malog
Posljednja četiri desetljeća prošloga stoljeća počela je prava
ekspanzija kalifornijskih vinarija, a i velika ulaganja stranih
kompanija učinila su Sjedinjene Države svjetskom vinskom
velesilom četvrtim proizvođačem na svijetu, s više od 22 milijuna
hektolitara u godini; od toga gotovo 95 posto nastaje u Kaliforniji.
Ona su u svjetskom vrhu kakvoće, glasoviti su njihovi chardonnayi,
caberneti sauvignoni, merloti, a nama je najzanimljiviji glasoviti
zinfandel jer je to naš crljenak, roditelj plavca malog, kojeg su
zamalo i zakonski proglasili autohtonom kalifornijskom sortom.
Posljednjih su godina kalifornijska vina i na našem tržištu i u
restoranima, a vina Novoga svijeta u vrlo su agresivnu pohodu na staru
Europu. Dosta se uvoze u zemlje visoke vinske kulture, Francusku,
Italiju, Njemačku i druge, pa Amerikanci vjeruju i u sve veći uspjeh na
hrvatskom tržištu. Čuli smo to na nedavnoj ekskluzivnoj, prvoj takvoj,
degustaciji u rezidenciji američkog veleposlanstva na zagrebačkom
Tuškancu.
Predstavljeno je 30-ak vina glasovitih kalifornijskih vinarija:
Ironstone, Gallo, Beringer i Mondavi, čiji je ovdašnji uvoznik B.
Ivančić pridodao i nekoliko vina slavnog redatelja (i vinara) Francisa
Coppole. Vina su kušali naši poznati vinotekari Borošić, Dusper,
Mendek, ugostitelji Čimbur, Kukurin, Puntijar, sommelierski prvak
Perdec, bivši Paris, predsjednik Gospodarske komore Nadan Vidošević,
biznismen Đuro Gavrilović...
Bogate arome i mirisi
Vina su se iskazala u svojoj prepoznatljivoj, kalifornijskoj
tipičnosti, barikirana, voćnih aroma, snažna, alkohola od 13 do 14
posto, bogatih aroma i mirisa. Posebno je uzbudljivo bilo (po sjećanju)
uspoređivati zinfandele s našim plavcima možda je to poticajan
prijedlog veleposlanstvu i našoj Komori za jedno buduće usporedno
kušanje tih srodnih vina?
Zinfandel - starost na cijeni
Ironstoneov zinfandel imao je oznaku Old vine što znači stari trs. I dok u nas krče starije vinograde, u razvijenu se vinskom svijetu na njih posebno pazi, njeguju se, makar urodili i jednim grozdićem! Jer to su ekskluzivna vina, posebnih značajki i odlika. Ironstoneov zinfandel iz trsova je starih 50, pa i 80 godina, a najstariji su im vinogradi iz 1909. godine. Inače, u Kaliforniji djeluje i posebna udruga ZAP, s oko 6000 članova, proizvođača i uglednih prijatelja zinfandela.
Slikanje tek nakon šest mjeseci
Fotograf Davide Dutto živio je u blizini zatvora u Fossanu, bivšeg samostana časnih sestara, kad je zamijetio da tamo dopremaju goleme količine hrane. Tajnu zatvorsku gastronomiju otkrio je tek kad je tamo služio civilni vojni rok. Zajedno s rođakom, gastronovinarom Micheleom Marzianijem proveo je u Fossanu gotovo godinu dana, a prvu je fotografiju napravio tek nakon šest mjeseci. Toliko im je, naime, trebalo da steknu povjerenje zatvorskih ptičica.