Prije dvije godine Božica i Zdenko Freese, povratnici s privremena rada
u Njemačkoj, počeli su saditi lozne cjepove od kojih će uskoro
proizvoditi ekološko vino. Njihovo je golemo imanje između naselja
Podrute i Pece, dio je u Varaždinskoj, a dio u Krapinsko-zagorskoj
županiji, dijele ga administrativna granica i potok. Na 2,2 ha obitelj
je zasadila 13.700 loznih cjepova.
Najviše je rajnskog rizlinga, silvanca, traminca, žutog muškata, crnog
pinota i cabernet sauvignona te graševine. Usporedo sa sadnjom loznih
cjepova obitelj Freese posijala je u svaki drugi red vinograda
petnaestak vrsta ljekovitih trava i drugoga bilja. Osnovna je zadaća
trava da služe kao gnoj odnosno prihrana trsju, tumači gospodin Zdenko.
Jednim dijelom trava postiže se izuzetna rahlost tla, a svakako je
najvažnija njihova uloga u vinogradu zaštita trsja od bolesti.
Naime, obitelj Freese ne prska vinograd protiv bolesti kemikalijama.
Njihova je namjera da spriječe bolesti vinograda i da trsje samo od
sebe razvija otpornost prema bolestima, odnosno prema
najčešćima peronospori i pepelenici. Prema Zdenkovu mišljenju,
zasijane trave idealne su da se stvore takvi uvjeti u vinogradu. Osim
toga vinograd se ručno okapa motikama najmanje pet puta u godini, pa se
sva trava i ljekovito bilje usitnjavaju i potkopavaju.
U jesen će po vinogradu zasijati raž, koja će se idućeg proljeća
također usitniti i potkopati te će služiti kao zelena gnojidba i
zaštita od bolesti.
Ove godine desetak radnika koji su svakodnevno u vinogradu okopalo je
trsje tri puta, a do kraja godine to će učiniti još najmanje dva puta.
No vinograd se usprkos tomu tretira odnosno prska, i to 11 puta u
godini. Količina bakra na 2,2 ha vinograda mnogo je manja nego u
drugih komercijalnih proizvođača vina, ističe Zdenko dodajući kako je
za ekološku proizvodnju vina za tu površinu vinograda dopušteno 1,3 kg
bakra, a drugi za to upotrijebe 6 8 kg bakra. Uz to, u jesen će
obitelj Freese početi proizvoditi i vlastiti humus od ekološki
neonečišćene trave, sijena, kukuruzovine, slame pomiješane s konjskim i
kravljim izmetom te će i tako pokušati očuvati trsje od
bolesti.
Zdenko ima meteorološku i vremensku stanicu pomoću koje u svako doba
dana i noći može doznati kolika je vlaga u zraku, temperaturu zraka,
smjer i jačinu vjetra i kada će otprilike padati kiša. Na temelju
tih podataka može nekoliko sati unaprijed znati kakve opasnosti prijete
vinogradu pa ga može prikladno i zaštititi.
Obitelj Freese registrirani je ekološki proizvođač vina i stalno
je pod kontrolom Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.
Vinograd neovisno kontrolira Prva ekološka zadruga Hrvatske na čelu
koje je Marin Fucijaš. Tek nakon trećeg uroda mladi entuzijasti moći će
proizvoditi i plasirati ekološko vino na tržište. Prije toga moraju
imati ekomarkicu koju izdaje mjerodavno ministarstvo i neovisni
kontrolor. Usporedo s uzgojem ekovinograda obitelj Freese gradi i
vinske podrume te veliki restoran. Žele ponuditi kvalitetne i zdrave
proizvode gostima kojih će, uvjereni su, imati dovoljno.
ISKUSTVA Obitelj Freese gaji zanimljiv vinograd