ISKUSTVA Obitelj Freese gaji zanimljiv vinograd

Vinova loza u društvu ljekovita bilja

vrt_loza_tx.jpg
import
06.09.2006.
u 14:32

Prije dvije godine Božica i Zdenko Freese, povratnici s privremena rada u Njemačkoj, počeli su saditi lozne cjepove od kojih će uskoro proizvoditi ekološko vino. Njihovo je golemo imanje između naselja Podrute i Pece, dio je u Varaždinskoj, a dio u Krapinsko-zagorskoj županiji, dijele ga administrativna granica i potok. Na 2,2 ha obitelj je zasadila 13.700 loznih cjepova.

Najviše je rajnskog rizlinga, silvanca, traminca, žutog muškata, crnog pinota i cabernet sauvignona te graševine. Usporedo sa sadnjom loznih cjepova obitelj Freese posijala je u svaki drugi red vinograda petnaestak vrsta ljekovitih trava i drugoga bilja. Osnovna je zadaća trava da služe kao gnoj odnosno prihrana trsju, tumači gospodin Zdenko. Jednim dijelom trava postiže se izuzetna rahlost tla, a svakako je najvažnija njihova uloga u vinogradu zaštita trsja od  bolesti. Naime, obitelj Freese ne prska vinograd protiv bolesti kemikalijama.

Njihova je namjera da spriječe bolesti vinograda i da trsje samo od sebe razvija otpornost prema bolestima, odnosno    prema najčešćima  peronospori i pepelenici. Prema Zdenkovu mišljenju, zasijane trave idealne su da se stvore takvi uvjeti u vinogradu. Osim toga vinograd se ručno okapa motikama najmanje pet puta u godini, pa se sva trava i ljekovito bilje usitnjavaju i potkopavaju.

U jesen će po vinogradu zasijati raž, koja će se idućeg proljeća također usitniti i potkopati te će služiti kao zelena gnojidba i zaštita od  bolesti.

Ove godine desetak radnika koji su svakodnevno u vinogradu okopalo je trsje tri puta, a do kraja godine to će učiniti još najmanje dva puta. No vinograd se usprkos tomu tretira odnosno prska, i to 11 puta u godini. Količina bakra  na 2,2 ha vinograda mnogo je manja nego u drugih komercijalnih proizvođača vina, ističe Zdenko dodajući kako je za ekološku proizvodnju vina za tu površinu vinograda dopušteno 1,3 kg bakra, a drugi za to upotrijebe 6  8 kg bakra. Uz to, u jesen će obitelj Freese početi proizvoditi i vlastiti humus od ekološki neonečišćene trave, sijena, kukuruzovine, slame pomiješane s konjskim i kravljim izmetom te će i tako pokušati očuvati trsje od   bolesti.

Zdenko ima meteorološku i vremensku stanicu pomoću koje u svako doba dana i noći može doznati kolika je vlaga u zraku, temperaturu zraka, smjer i jačinu vjetra  i kada će otprilike padati kiša. Na temelju tih podataka može nekoliko sati unaprijed znati kakve opasnosti prijete vinogradu pa ga može prikladno i zaštititi.
 Obitelj Freese registrirani je ekološki proizvođač vina i stalno je pod kontrolom Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

Vinograd neovisno kontrolira Prva ekološka zadruga Hrvatske na čelu koje je Marin Fucijaš. Tek nakon trećeg uroda mladi entuzijasti moći će proizvoditi i plasirati ekološko vino na tržište. Prije toga moraju imati ekomarkicu koju izdaje mjerodavno ministarstvo i neovisni kontrolor. Usporedo s uzgojem ekovinograda obitelj Freese gradi i vinske podrume te veliki restoran. Žele ponuditi kvalitetne i zdrave proizvode gostima kojih će, uvjereni su, imati dovoljno.

Želite prijaviti greške?