U POVODU

Vladavina huligana

25.07.2008.
u 17:20

Sutra počinje 18. sezona Prve HNL, natjecanje koje je već godinama Dinamovo šetalište, poligon za kladioničke namještaljke, najbizarnije sudačke pogreške, navijačke zasjede i masovne tučnjave. Ovo je liga u kojoj se sve zna unaprijed i koja bilježi stalan pad gledanosti.

U prošloj sezoni prosjek po utakmici bio je 3051 gledatelj, pretprošle 3146, sezonu prije 3301. Za usporedbu, u Austriji, u kojoj nogomet nije sport broj jedan, gledanost stalno raste i danas se vrti oko 8500. No, tamo je stanje u nogometu uređeno, Liga i Savez nisu dva svijeta kao kod nas, godinama je na snazi isti sustav natjecanja.

U Austriji, i svugdje gdje drže do nogometa, nezamislivo je, primjerice, da se igra uz betonsku ogradu i da netko na igralištu pogine. I to je posebnost HNL-a.

Više zbog zahtjeva HTV-a nego zbog pada gledanosti prvoligaških utakmica, predsjednik Udruge prvoligaša Igor Štimac napravio je revolucionaran potez i preselio kolo sa subote na nedjelju. Štimac ionako nema ovlasti ni za što drugo (ne utječe na izbor sudaca, ne odlučuje o sustavu natjecanja...), pa je nečim morao obilježiti svoj mandat.

Početak Prve HNL nedjeljom ipak ne miriše na dobro. Ako je pozivnica publici bila jezovita Dinamova predstava s Linfieldom, onda bi statistika gledanosti prvoga kola mogla biti poražavajuća. Osim toga, termin je krajnje neprikladan, nitko u Europi ne igra cijelo kolo nedjeljom u 20 sati.

Mučan nogometni tjedan začinio je jučer Zdravko Mamić objavivši, pa povukavši odluku o zabrani dolaska navijačima u Maksimir. Na kraju je ipak ispao razuman, što ne znači da je s navijačima popušio lulu mira. Naprotiv. U tom ukletom klubu mira nema i neće biti još godinama, pa ako Mamić razmišlja o strateškom povlačenju, treba ga razumjeti.

Dinamo je, na žalost, u ratu s huliganima nemoćan, što i nije neobično, jer nijedan zakon i nijedna vlast u Hrvatskoj nisu im stali na kraj.

Strahujemo da su napetosti na relaciji Dinamo – Sjever daleko od smirivanja. Misija je ekstremnoga dijela BBB-a izbaciti Dinamo iz Europe i “ono” s Linfieldom bilo je tek zagrijavanje. Nova prilika nudi se u srijedu u Domžalama...

Na kraju, povratak na Prvu HNL i podsjetnik: ovo je posljednja sezona Lige 12, od sljedećeg ljeta igrat će se Liga 16. Štimčev izum. Posljednji put tim sustavom igralo se u sezoni 2001./2002. i imala je dva značajna obilježja: prvi put prvak nije bio ni Dinamo ni Hajduk, nego Zagreb, i imala je najslabiju gledanost: 2391 po utakmici. Prva HNL nezadrživo juri u propast...

Želite prijaviti greške?