Legendarna izumiteljica vegete prof. Zlata Bartl u koprivničkom Domu za
starije upravo je slavila 88. rođendan kada je Podravkino vodstvo u
obnovljenom starom dijelu pogona otvaralo, u ovom dijelu Europe,
jedinstven poluindustrijski i istraživački laboratorij vrijedan pet
milijuna kuna, u kojem bi, nadaju se, trebale izrasti neke nove Zlate
Bartl, neke nove vegete.
Danas, tri tjedna nakon smrti te priznate izumiteljice, laboratorij u
kojem rade mnogi mladi Podravkini stručnjaci, gotovo svi s prijelaza
dvadesetih u tridesete godine, dobiva dodatno značenje.
Svjestan što im je sve prof. Zlata Bartl ostavila u
naslijeđe, tim mladih stručnjaka u najmanju ruku osjeća dužnost
nastaviti njezinim putem. Davor Janjatović, direktor Podravkine službe
razvoja novih projekata, koji upravlja tim laboratorijem, otkriva kako
se već sada ondje krčkaju i miješaju novi proizvodi, koji
će, nada se, brzo ugledati svjetlo dana i potvrditi svrhu, ali i
isplativost te višemilijunske investicije.
Mladim Podravkinim istraživačkim snagama rad Zlate Bartl i njezina tima
velika je inspiracija, ali s jedne strane i velika obveza. Međutim, nad
timom na čelu s Davorom Janjatovićem ne visi nikakav imperativ.
Uskoro nove vegete
– Zlata Bartl letvicu je postavila jako visoko. No, to nas ne
sprječava da uz velik entuzijazam i ljubav prema ovom poslu
pokušamo stvoriti pravi proizvod – kaže Janjatović
i dodaje kako je danas puno teže postići da upravo taj novi brend, nova
ideja, bude na tragu vegete, ali im novi laboratorij svakako može samo
pomoći.
– Naš tim s ostalim razvojnim timovima upravo radi
na nekoliko zanimljivih novih proizvoda, ali zbog razumljivih razloga
još ne smijemo otkriti o čemu je riječ – nije se
dao navući na naše pitanje D. Janjatović.
Još je bivši predsjednik Podravkine uprave Darko
Marinac naglasio kako će njihova pamet, mladići i djevojke u novom
laboratoriju stvarati “moderne vegete”, a projekt
inovacija nazvao je “novom Podravkom”.
– Ovaj laboratorij ujedinjuje više tehnologija i
dopušta nam da se igramo. Imamo priličnu slobodu u
izražavanju i djelovanju, sva vrata su nam otvorena. U ovaj laboratorij
može doći svatko s pravom idejom i uz našu pomoć i znanje
naših stručnjaka tu ideju pretočiti u djelo –
objašnjava Janjatović i dodaje kako samo sektor razvoja ima
stotinjak stručnjaka, a svi mogu i slobodni su koristiti se njegovim
resursima.
Zlata Bartl
Svaki od uređaja je, pak, priča za sebe. U jednome se
miješaju i stvaraju novi začini poput vegete i juha, drugi
služi za ukuhavanje i testiranje novih namaza, pekmeza i ajvara, treći
za linoladu, pa jedan za pahuljastu dječju hranu poput čokolina, a tu
su i oni za razvoj umaka, kečapa... Vrijednosti laboratorija svjestan
je i proslavljeni boksač Željko Mavrović, vlasnik tvrtke za proizvodnju
zdrave hrane, koji je zainteresiran za suradnju s Podravkom.
Do sada su na tržište iz laboratorija izašli tek
poznati, ali dorađeni proizvodi, primjerice linolada i drugi namazi.
Janjatović ističe kako je prednost laboratorija ta što se
može koristiti i za proizvodnju manjih serija proizvoda radi testiranja
tržišta i potrošača. A, kapacitet je od 200 do
2000 jedinica na dan.
– Dobro je i to što ne ovisimo o proizvodnji
drugih brendova pa ne moramo čekati prekid njihove linije da bismo
mogli testirati i napraviti seriju nekog proizvoda koji bi trebao
premijerno na tržište – objašnjava.
Velike uštede
Naravno, ako bi što za testiranja i pošlo po
krivu, šteta je zanemariva u odnosu prema gubicima koji bi
nastali da se, recimo, novi proizvod proizvodi u uobičajenom pogonu od
kojih 50-ak tisuća proizvoda u seriji. Naprotiv, neki izračuni tvrtkina
vodstva govore da bi takav način rada mogao donijeti uštedu
i do pet milijuna kuna u nekoliko godina, što je jednako
vrijednosti istraživačkog centra u kojem je najmodernija
tehnološka oprema.
– Kada smo prezentirali studiju izvedivosti ovog projekta
članovima uprave, nije trebalo puno da nas podrži u nastojanjima da
napravimo ovakav razvojni centar – dodaje Janjatović.
Vegeta je odredila povijest i najvažniji je čimbenik
sadašnjosti te najveće hrvatske i jedne od najvećih
prehrambenih tvrtki u istočnoj i srednjoj Europi. U glavama i rukama
Podravkinih mladića i djevojaka trebalo bi biti ono što će
je usmjeriti u budućnost.
A, upravo je prof. Zlata Bartl isticala da je pomoć kolega i timski rad
te sloboda u radu jedini način kako napraviti proizvod. Proizvod u
kojem će podjednako uživati i hrvatske domaćice ali i one iz drugih
dijelova Europe pa i svijeta.
ŠTO NAKON PROF. ZLATE BARTL Izum novih proizvoda iz Koprivnice projekt je “nove Podravke”