Svjedoci vremena

Aviončić iz partizanskog zbjega i šah bana Jelačića na izložbi Povijesnog muzeja

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/15
25.06.2021.
u 11:03

Do 11. srpnja u Etnografskom se muzeju može razgledati izložba "Igračke- djetinjstvo zauvijek" Hrvatskog povijesnog muzeja, prva gostujuća izložba u sklopu megaprojekta "Igračke- djetinjstvo zauvijek" koja će u Etrnografskom muzeju trajati do kraja svibnja 2022.

Nekoć su uglavnom “statirale” na velikim tematskim izložbama, a danas su glavne zvijezde. Šah iz ostavštine bana Josipa Jelačića, drveni avion iz El Shatta, kockice od kruha i zubne paste logoraša iz Domovinskog rata, lutke jezivih očiju s početka prošlog stoljeća, Mickey Mouse, vječno zaljubljeni Barbie i Ken... Igračke i igre iz fundusa Hrvatskog povijesnog muzeja zablistale su na izložbi koja se do 11. srpnja može razgledati na drugom katu Etnografskog muzeja.

Kockice za jamb iz logora

Povijesni muzej prvi je gost izlagač u sklopu megaprojekta “Igračke – djetinjstvo zauvijek” koji u Etnografskom muzeju traje cijelu godinu, a cilj mu je publiku svih generacija privući natrag u muzeje te prisjetiti na djetinjstvo i bezbrižnost. Izložbu nazvanu “Igre i igračke – svjedoci vremena” postavile su pak autorica Andreja Smetko, kustosica Hrvatskog povijesnog muzeja, te Nikolina Jelavić Mitrović, koja je zadužena za vizualni izgled.

– Najstariji eksponat su četiri drvene pločice za igru dame iz 17. stoljeća. Donirane su nam davne 1899., što svjedoči o tome da su igračke već tada prepoznate kao muzejsko blago – govori Andreja Smetko. U postavu je i vrlo vrijedan set za šah od bjelokosti iz sredine 19. stoljeća koji se pripisuje banu Jelačiću.

15.06.2021., Zagreb - Postav prve gostujuce izlozbe megaprojekta Igracke- djetinjstvo zauvijek. Figure za sah izradjene od slonovace za Baana Josipa Jelacica. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija

– Šah je ručni rad i bio je jako skup u to vrijeme. U muzeju čuvamo najveću zbirku Jelačićeve ostavštine koju su donirale njegove nećakinje Anka i Vera, kćeri njegova brata Đure. Jelačić im je oporukom ostavio brigu o njegovim stvarima kako bi ostale na spomen hrvatskom narodu – tumači kustosica.

Pažnju privlači i propagandni set za domino iz Prvog svjetskog rata s obilježjima Centralnih sila, Njemačke, Austro-Ugarske Monarhije i Osmanskog Carstva.

– Domino pokazuje kako i igračke mogu biti sredstva propagande – napominje A. Smetko.

15.06.2021., Zagreb - Postav prve gostujuce izlozbe megaprojekta Igracke- djetinjstvo zauvijek. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija

Među izloženim su predmetima i mnogi iz ratnih vremena, a među njima i društvene su igre koje su izradili zatočenici i hrvatski branitelji u logorima u vrijeme Domovinskog rata.

– Igra ne prestaje čak ni u najmračnijim trenucima. Njihove su rukotvorine neponovljive. Kockice za jamb izrađivali su od kruha i zubne paste, igraće karte, ploču i figure za šah od kartonske ambalaže. Društvene igre su im pomogle da mučno vrijeme provedeno u logoru što lakše izdrže. Moramo ih dobro čuvati jer su unikatne, ali jako krhke, pogotovo one napravljene od organskih materijala – govori kustosica.

Disneyev dizajn za Zagreb

Igračke su izrađivali i djeca i roditelji iz Dalmacije koji su posljednje godine Drugog svjetskog rata proveli u zbjegu u egipatskom El Shattu.

– Drveni avion, primjerice, djelo je 14-godišnjeg dječaka. El Shatt se nalazio u pustinji Sinaj, uvjeti života u šatorskom naselju bili su teški, no stariji su činili sve što su mogli da omoguće svojim potomcima što sretnije djetinjstvo. Djeca su išla u škole i vrtiće, a održavale su se i radionice izrade igračaka – opisuje život u partizanskom zbjegu u kojem je boravilo oko 10.000 djece, a njih oko 400 ondje se i rodilo.

Predstavljena je i zbirka plišanaca koje je proizvela poznata njemačka tvrtka Margarete Steiff, kao i lutke čije je glave proizvela tvrtka Armand Marseille. Izložena je i njihova odjeća koju su djeca i njihovi roditelji sami šili.

U postavu su, naravno, i tradicionalne drvene igračke iz Zagorja, kao i one iz zagrebačke tvornice Biserka koja je imala licenciju za proizvodnju igrački prema likovima iz Disneyevih animiranih filmova.

15.06.2021., Zagreb - Postav prve gostujuce izlozbe megaprojekta Igracke- djetinjstvo zauvijek. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija

– Disney je čak sam dizajnirao jednog Mickeya posebno za Biserku – ističe A. Smetko. A uz tog specifičnog Mickeya smjestio se i Jugoplastikin lutak u kaubojskoj odjeći.

Cilj je izložbe, dodaje autorica, želja da se najmlađi upoznaju s povijesnim igračkama te vrijednostima koje promiču.

– Igra je nekoć bila zajednička aktivnost, ne samo djece već i svih ukućana koji su se u nju uključivali. Danas se to pomalo zaboravlja jer igra sve više postaje virtualna – zaključuje Andreja Smetko.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije