dan bez pušenja

Besplatan pregled pluća za osobe starije od 40

01.10. 2011., Pula - Pusenje, ilustracija. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
Autor
Sandra Golemac
18.02.2015.
u 10:38

Zavod "Dr. Andrija Štampar" održat će, kao prevenciju pušenja, dvije radionice za učenike 7. razreda OŠ "Voltino"

Simbolično, na prvi dan korizme, danas će se održati Dan bez duhanskog dima, u cilju da se potaknu pušači na prestanak pušenja barem na 24 sata. Osim toga, Poliklinika za bolesti dišnog sustava, na adresi Prilaz baruna Filipovića 11, 21. veljače, u subotu organizira Otvorena vrata Poliklinike kada će od 9 do 12 sati pušači stariji od 40 godina, bez prethodne najave i uplatnice, besplatno, obaviti spirometriju.

Iz Poliklinike ističu kako će, po potrebi, obaviti i druge pretrage koje uključuju RTG snimku pluća i koncentraciju kisika i ugljikova monoksida u perifernoj krvi te procjenu rizika od razvoja kronične opstruktivne plućne bolesti. Djelatnici Odjela za javno zdravstvo, Službe za javno zdravstvo Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" 23. i 24. veljače održat će interaktivne radionice primarne prevencije pušenja za učenike sedmih razreda Osnovne škole Voltino.

Osim o štetnosti pušenja, mlade će naučiti kako se oduprijeti pritisku vršnjačke grupe, kako protumačiti pušenje svojih roditelja i ne povesti se za njihovim primjerom te kako pomoći prijatelju koji počinje pušiti. A za sve koji žele prestati, mogu se uključiti u Školu nepušenja, koju organizira Zavod "Dr. Andrija Štampar" i traje pet dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije