DUGOGODIŠNJA TRADICIJA

VIDEO Betlehemsko svjetlo mira stiže u Hrvatsku, u katedralu ga donose izviđači i predsjednik Sabora

Zagreb: Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Katedralu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
12.12.2021.
u 12:00

Betlehemsko svjetlo mira je program započet u Austriji 1986. godine u sklopu dobrotvorne misije za djecu s teškoćama i osobe u potrebi. Proširio se u više od 20 zemalja u Europi, kao i u Americi.

Betlehemsko svjetlo mira donijeli su predstavnici Saveza izviđača Hrvatske ispred zagrebačke prvostolnice. Na dočeku sudjeluje i pokrovitelj događaja predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Zbog pandemije koronavirusa i zatvorene katedrale održat će se na platou ispred katedrale. Betlehemsko svjetlo će član Saveza izviđača Hrvatske Nikola Kovačević, uz sudjelovanje predsjednika Sabora, predati rektoru katedrale preč. Josipu Kuhtiću, najavljeno je iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora.

Tradicija dolazi iz Beča i traje već 35 godina

Betlehemsko svjetlo mira je program započet u Austriji 1986. godine u sklopu dobrotvorne misije za djecu s teškoćama i osobe u potrebi. Proširio se u više od 20 zemalja u Europi, kao i u Americi.

Na Božićnu večer 1986. godine u emisiji austrijske televizije „Licht uns Dunkel“ u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, jedna je gledateljica odlučila kao zahvalu darovateljima pokloniti svjetiljke umjesto poklona. Tako se razvila ideja koja je prihvaćena u mnogim zemljama Europe: ideja betlehemskog svjetla mira.

13.12.2020., Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandrokovic koji je pokrovitelj nacionalnog doceka Betlehemskog svjetla mira, sudjelovao je na donosenju Betlehemskog svjetla mira u Katedralu koje clanovi Saveza izvidjaca Hrvatske tradicionalno, od 1992. donose u Hrvatsku. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Na prvu nedjelju došašća, predstavnik austrijskih izviđača u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo i austrijski izviđači iz Betlehema ga nose u Beč. Nakon ceremonije u Beču, izviđači drugih zemalja prenose betlehemsko svjetlo mira u svoje zemlje. Izviđači iz Hrvatske nose betlehemsko svjetlo mira iz Beča u zagrebačku katedralu, a odatle se dalje širi po Hrvatskoj.

Kada da je Austrija pristupila u Europsku uniju (1995.), austrijski član Europskog parlamenta Paul Rübig pokrenuo je tradiciju, da se svjetlo iz Betlehema nosi u Strasbourg i preda Vijeću Europe, Europskome parlamentu i samom gradu Strasbourgu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije