Ili ih voliš, ili ih ne voliš. Nema između. Tako su nam kratko kazali prodavači na Dolcu kad smo ih pitali vole li i oni jesti i spremati fileke te preferiraju li ih i, sudeći prema prodaji, Zagrepčani. A da su fileki, odnosno tripice, sastavni dio zagrebačkog stola, potvrdili su nam i na najvećem placu u metropoli.
VIDEO Što se nudi na Dolcu?
- Najviše ih kupuju na jesen, odnosno čim zahladi. To je baš prava zimska hrana. Može se jesti i cijele godine, a znaju ih ljudi doći nabaviti i ljeti. Osobno ih obožavam bilo kad jesti, a najbolje ih sprema moja supruga - govori prodavač Stjepan s kojim smo pričali kod mesnice Francek.
Ondje se, naime, prodaju blanširani fileki za 39,90 kuna po kilogramu, odnosno termički obrađeni i djelomično prokuhani te usitnjeni, pa kad se spremaju kod kuće, kraće traje priprema jela.
Mesnica Zubec ih pak nudi neobrađene, a cijena im je 25 kuna po kilogramu te se za njih nerijetko čeka i u redu. Tripice su inače jelo koje se sprema od očišćenih želudaca različitih životinja. A kad smo kod iznutrica, one pileće super prolaze i kod Mire koja radi na štandu peradarstva Beštak.
- Za svašta ih ljudi kupuju. Od njih najčešće spremaju rižoto, dinstana jetrica, ajngemahtec... - nabraja.
SASTOJCI
500 g fileka
1 glavica luka
sol, papar i vegeta po želji
režanj češnjaka
žličica crvene slatke paprike
1-2 lovorova lista
100 ml pelat rajčice
100 grama špeka
pola litre temeljca
PRIPREMA
Na ulju ili masti dinstati luk dok se ne kristalizira i zatim dodati sitno narezani češnjak te špek narezan na male kockice. Pržiti nekoliko minuta pa na to staviti rajčicu. Dok rajčica se malo raspadne dodati fileke i podlijati ih jušnim temeljcem. Tada dodati lovorov list i pustiti da nekoliko minuta prokuha pa začiniti po želji. Ostaviti zatim da se kuha, a jelo je gotovo dok fileki omekšaju. Dobar tek!