oduševit će i skeptične

Bili smo opet na Dolcu i ovaj put 'upecali' fantastičan recept za fileke

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/13
28.11.2021.
u 08:00

Mesnica Zubec ih nudi neobrađene, a cijena im je 25 kuna po kilogramu

Ili ih voliš, ili ih ne voliš. Nema između. Tako su nam kratko kazali prodavači na Dolcu kad smo ih pitali vole li i oni jesti i spremati fileke te preferiraju li ih i, sudeći prema prodaji, Zagrepčani. A da su fileki, odnosno tripice, sastavni dio zagrebačkog stola, potvrdili su nam i na najvećem placu u metropoli.

VIDEO Što se nudi na Dolcu?

- Najviše ih kupuju na jesen, odnosno čim zahladi. To je baš prava zimska hrana. Može se jesti i cijele godine, a znaju ih ljudi doći nabaviti i ljeti. Osobno ih obožavam bilo kad jesti, a najbolje ih sprema moja supruga - govori prodavač Stjepan s kojim smo pričali kod mesnice Francek.

Ondje se, naime, prodaju blanširani fileki za 39,90 kuna po kilogramu, odnosno termički obrađeni i djelomično prokuhani te usitnjeni, pa kad se spremaju kod kuće, kraće traje priprema jela.

Mesnica Zubec ih pak nudi neobrađene, a cijena im je 25 kuna po kilogramu te se za njih nerijetko čeka i u redu. Tripice su inače jelo koje se sprema od očišćenih želudaca različitih životinja. A kad smo kod iznutrica, one pileće super prolaze i kod Mire koja radi na štandu peradarstva Beštak.

- Za svašta ih ljudi kupuju. Od njih najčešće spremaju rižoto, dinstana jetrica, ajngemahtec... - nabraja.

SASTOJCI

500 g fileka

1 glavica luka

sol, papar i vegeta po želji

režanj češnjaka

žličica crvene slatke paprike

1-2 lovorova lista

100 ml pelat rajčice

100 grama špeka

pola litre temeljca

PRIPREMA

Na ulju ili masti dinstati luk dok se ne kristalizira i zatim dodati sitno narezani češnjak te špek narezan na male kockice. Pržiti nekoliko minuta pa na to staviti rajčicu. Dok rajčica se malo raspadne dodati fileke i podlijati ih jušnim temeljcem. Tada dodati lovorov list i pustiti da nekoliko minuta prokuha pa začiniti po želji. Ostaviti zatim da se kuha, a jelo je gotovo dok fileki omekšaju. Dobar tek!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije