Što se sve ondje odlaže?

Zagrebačka Čistoća apelira: Pazite što stavljate u smeđe kante jer ih inače nećemo prazniti

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
19.07.2021.
u 12:54

- Poštujte zakonske odredbe o odvojenom skupljanju otpada! Odlaganje miješanog komunalnog otpada u spremnike za biootpad protivno je odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom - ističu iz Čistoće

Zagrebačka Čistoća javlja da se u zadnje vrijeme u smeđe spremnike za biootopad odlaže velika količina otpada koji ondje ne pripada, pa su poslali apel kojim Zagrepčane pozivaju na pravilno odvajanje otpada.

- Molimo da se u smeđe spremnike odlaže samo ona vrsta otpada koja je propisana. Ukoliko se utvrdi kako u spremniku nije odložen isključivo propisani biootpad, usluga pražnjenja neće biti pružena - upozoravaju u Čistoći, te objašnjavaju što se i kako ondje odlaže. 

U smeđe spremnike, kažu, sav se biootpad otpad odlaže u biorazgradive vrećice, papirnate vrećice ili u papir, a također se odložiti direktno u spremnik. 

- Poštujte zakonske odredbe o odvojenom skupljanju otpada! Odlaganje miješanog komunalnog otpada u spremnike za biootpad protivno je odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom - ističu iz Čistoće, te prosljeđuju popis vrsta otpada koje se odlažu u smeđi spremnik.


U smeđe spremnike treba odlagati:

·         kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.) ,

·         vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.),

·         male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).

 
U smeđe spremnike ne smije se odlagati:

·         ostaci termički obrađene hrane,

·         meso, riba, kosti, koža,

·         mliječni proizvodi, ulja i masti,

·         pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma, opasni otpad,

·         obojeni i lakirani drveni otpad, odjeća, cigarete i dr.

 
Odgovornim pristupom prema odvajanju biootpada razvijamo zdrave ekološke navike, proizvodimo korisni kompost za zelene površine, smanjujemo količine otpada na odlagalištu, smanjujemo emisije stakleničkih plinova i štitimo okoliš.
 

Ključne riječi

Komentara 18

MY
mycropht
16:13 19.07.2021.

Ako je ubačen o nešto krivo, trebali bi odnijeti i naplatiti dodatak za zbrinjavanje pogrešno odloženog otpada. Dodatke ispostaviti na idućem računu i omogućiti stanarima da pogledaju fotke na Internetu. Pa kome se plaća više, neka plaća. A susjedi neka hvataju prekršitelje ili neka plaćaju za njih.

AV
avangero
16:08 19.07.2021.

A kad odete u Njemačku sva se pravia poštuju, i prićate nama ovdje kako jegore sve savršeno, jer te susjed prijavi za si nešto krivo odložio pa te opizde s kaznom da nemaš za najam auta da bi se na godišnjem preseravao po Hrvatskoj,

TR
Tripoli
16:06 19.07.2021.

A ko bu to kontroliral koju kantu prazne,a koju ne i po kojem principu?!.. hrpa strucnjaka u toj čistoči..bilo bi im bolje da umjesto uhljeba koji niš ne rade zaposle ljude na razvrstavanju otpada..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije