LOŠA KOORDINACIJA

Djeca imaju pravo na obrazovanje

11.01.2003.
u 00:00

* Ravnatelji osnovnih i srednjih škola bez obzira kojem sindikatu pripadaju sljedećeg tjedna najavili su normalnu nastavu jer, kažu, dosta im je krivo tempiranih štrajkova

Većina zagrebačkih osnovnih i srednjih škola bez obzira na pozive školskih sindikata u štrajku neće biti, pa većina ravnatelja s kojima smo razgovarali pozivaju učenike da dođu na nastavu. Roditelji su pak ogorčeni jer smatraju da prosvjetari zbog vlastita interesa manipuliraju njihovom djecom. Osnovne škole, po najavama Sindikata hrvatskih učitelja, štrajkaju od 13. do 17. siječnja dok će Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama štrajkati samo u srijedu - 15. siječnja.

Školski sindikat "Preporod" u štrajku uopće neće ni sudjelovati. Ravnatelji osnovnih i srednjih škola bez obzira kojem sindikatu pripadaju sljedeći tjedan najavili su normalnu nastavu jer, kažu, dosta im je krivo tempiranih štrajkova.

- Ne podržavam štrajk jer mislim da profesori imaju dovoljno velike plaće. Svi radnici se trebaju boriti za svoja prava ali ne na štetu djece koja imaju pravo na kvalitetno obrazovanje. U ponedjeljak ću kćer poslati u školu i nadam se da će biti nastave jer ne želim da se zbog premalih plaća manipulira mojom djecom - rekao je Mile O., otac osmogodišnje učenice II. razreda Osnovne škole Antuna Mihanovića.

Profesori imaju dovoljno velike plaće s obzirom na to koliko rade i kakvo znanje pružaju učenicima, smatra majka četrnaestogodišnje učenice Osnovne škole Većeslava Holjevca, Mirjana T. Ako profesori ne žele raditi, neka im daju otkaz jer ima dovoljno mladih i na burzi koji su voljni raditi, ogorčeno kaže majka Mirjana.

- Naravno da nećemo štrajkati! U ponedjeljak svi đaci moraju doći na nastavu jer počinje novo obrazovno razdoblje pa se zajedno s učenicima moramo prihvatiti novih školskih izazova - rekao je ravnatelj Osnovne škole Janko Drašković, Žarko Kozina.

Štrajku se između ostalih neće pridružiti ni Kemijsko-geološka škola, većina zagrebačkih gimnazija, Škola za cestovni promet, Škola za tekstil, kožu i dizajn te Nadbiskupska klasična gimnazija, dok će među rijetkima štrajkati zaprešićka Osnovna škola Augusta Augustinčića, Trgovačka škola te Klasična gimnazija.

R. Vukadin

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije