neobičan potez toz-a

Dužni državi dva milijuna kuna, ali kupuju žirafu

zirafa
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
02.08.2014.
u 11:16

I dok se nadaju da će dobiti dozvole, iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da TOZ ne zadovoljava uvjete za držanje žirafa

Prođe li sve po planu, krajem iduće godine u kompleks Tvornice olovaka Zagreb trebala bi se useliti – žirafa!

Najskuplji transport

Bez šale, žirafa bi kao dio financijskog plana i ideje koja se rodila u upravi te tvrtke trebala biti izvor zarade i prilika da se Tvornica olovaka Zagreb financijski oporavi a da ne ostane bez dijela svojih vrijednih nekretnina čija bi prodaja bila najlakše rješenje za povrat duga državi, kao i potencijalno ulaganje u modernizaciju proizvodnje!

I dok u tvrtki još ne znaju po kojoj će cijeni žirafu nabaviti, osim što kalkuliraju da joj se cijena kreće oko "nekoliko desetaka tisuća eura", jasno im je da će ih najskuplje koštati njezin transport, a po planu direktora Tihomira Lalića žirafi bi na raspolaganju bilo 2000 četvornih metara zelene površine u kompleksu tvornice, dok bi u zimskim uvjetima bila smještena u unutarnjem dijelu koji bi se posve prilagodio uvjetima držanja.

– Plan je da se žirafa nabavi negdje u našoj blizini kako bi se smanjili troškovi transporta. Željeli smo ponuditi baš onoga čega u Zoološkom vrtu nema – kaže direktor Lalić i poručuje da tvrtka traži sve moguće mehanizme da dio imovine stavi u funkciju. Tako bi građani koji bi željeli pogledati žirafu dobili priliku obići tvornicu, a žirafa, kojoj još nisu smislili ime, postala bi i brend. Ulaznica za razgledavanje tvornice i žirafe stajala bi deset kuna.

Ideja protivna zakonu

I dok realizaciji ideje prethodi čitav niz zahtjeva, ishođenja dozvola i odobrenja, kao i prilagodba kompleksa, što također iziskuje novac, TOZ državi duguje iznos koji premašuje dva milijuna kuna.

– Iz tekućeg poslovanja platili smo državi više od našega duga – kaže direktor. I dok se u TOZ-u nadaju da će im iz nadležnih tijela izaći ususret, iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da se takva ideja kosi sa Zakonom o zaštiti životinja.

– Držanje jedne žirafe, koja je inače životinja stada, već bi izazvalo patnju, a još držanje u svrhu stalne izloženosti javnosti kod životinje bi izazvalo patnju i strah, a takvo je što zabranjeno – poručili su iz Ministarstva naglašavajući da TOZ ne može osigurati uvjete za držanje žirafe.

Senzacija: Posjetitelje i lavove u ZOO-u dijelit će samo stakleni zid

Komentara 12

Avatar think pink
think pink
12:00 02.08.2014.

mislim da je ovo sa žirafom čista zafrkancija - nitko ne može biti toliko blentav da to stvarno planira...

JT
jtadic
13:42 02.08.2014.

Potpuno suluda ideja, kao da su sišli s uma. Ne vjerujem. Samim tim što u ZOO uskoro stižu žirafe...

IB
Ivan Brnčić
10:40 04.08.2014.

pa eto, todoriću država oprostila milijunske dugove poreza a i dalje kupuje firme za siću da bi se bogatio na tuđi račun...i kaj, zakaj nebi ovima oprostili ta dva milijuna koji imaju svoju veliku povijest i država bi se za to trebala pobrinuti, za one ko nije znal -današnji TOz nekadašnja tvornica "Penkala" je bila najveći proizvođač pisaćeg pribora u svijetu. i onda se radi to da takve tvornice s važnom povijesti propadaju. što zbog vodstva TOZa što zbog Grada Zagreba šo zbog vlade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije