OD 16. DO 22. RUJNA

Europski tjedan mobilnosti uz brojne radionice, koncerte, rafting na Savi i tradicionalnu Žbicu

Zagreb: Dan bez automobila obilježen "Zagrebačkom žbicom"
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
15.09.2024.
u 11:26

U nedjelju 22. rujna obilježava se i Europski dan bez automobila, a Europski tjedan mobilnosti završit će tradicionalnom Žbicom, biciklističkom vožnjom zagrebačkim ulicama, koja u 17.30 starta sa Zrinjevca te će se po prvi puta pedalirati do Jaruna

Grad Zagreb i ove godine provodi programske aktivnosti u sklopu Europskog tjedna mobilnosti, koji se diljem Europske unije održava svake godine od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije. Tema ovogodišnjih aktivnosti je „zajednički javni prostor“, a cilj je povećati svijest javnosti o potrebi djelovanja protiv zagađenja uzrokovanog rastućim motoriziranim prometom u gradskim područjima, što će doprinijeti poboljšanju kvalitete života građana.

Centralna lokacija ove godine je Jarun (livada između Hrgovića i Ulice Hrvatskog sokola), kao najveća nova pješačka zona u gradu, posvećena šetnji i rekreaciji. U obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti i ove godine sudjeluje veliki broj udruga, klubova, kulturnih centara i obrazovnih ustanova koji će svojim aktivnostima građane potaknuti na mobilnost! Pridružuju se i Hrvatske željeznice besplatnim prijevozom bicikala, te sustav javnih bicikala Nextbike, besplatnim vožnjama do 200 minuta.

VEZANI ČLANCI: 

Grad Zagreb je u suradnji s mnogobrojnim parterima, ove godine organizirao i mnoštvo radionica, predstava, utrka, igraonica, treninga, festivala, nastupa i drugih zanimljivih aktivnosti. Zagrepčane tako, među ostalim, očekuju radionica nordijskog hodanja koja će se s početkom u 8.30 sutra održati na Bundeku, Maksimirski triatlon koji starta u 10 te rafting čamcem od Jadranskog do Željezničkog mosta pod nazivom "Bez tramvajske karte u Novi Zagreb" koji će se održati u utorak od 10 sati. Na programu je i šetnja vlasnika pasa s njihovim kućnim ljubimcima koja će se u organizaciji Dumovca održati u subotu od 10 sati na Jarunu, gdje će s početkom u 18 sati nastupiti i Alma del viento, ansambl je koji njeguje tradicijsku glazbu južne Amerike. 

U nedjelju 22. rujna obilježava se i Europski dan bez automobila, a Europski tjedan mobilnosti završit će tradicionalnom Žbicom, biciklističkom vožnjom zagrebačkim ulicama, koja u 17.30 starta sa Zrinjevca te će se po prvi puta pedalirati do Jaruna. 

Komentara 1

Avatar R2D2
R2D2
19:11 15.09.2024.

Ovaj kaj inače privatno vozi volvo, a službeno audi i tu nekaj pozira s biciklinom je, nakon tri godine nerada odlučio baš ove predizborne kopati ulice i totalni je kaos i kolaps u prometu. Srećom javni prijevoz NE finkcionira, pa je još kaotičnije. 🤮🤮🤮🤮

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije