POPIS JE DUGAČAK

VIDEO Što Zagrepčane živcira u prometu? Taksisti, romobili... 'Rješenje? Trebaju ga donijeti 'oni s vrha''

Foto: Emica Elevdji/PIXSELL
1/5
13.09.2024.
u 15:38

Zagrepčani smatraju kako za ponašanje pojedinaca za volanom rješenje ne postoji, a za radove na cestama te preskakanje rasporeda autobusa i tramvaja trebaju brinuti 'oni s vrha'

Radovi po gradu zbog kojih se stvaraju kilometarske kolone automobila, preskakanje voznog reda autobusa i tramvaja, bahati vozači koji se "ubacuju" bez žmigavca... dug je popis razloga zbog kojih brojni građani, kako nam kažu, gube živce u prometu. Zagrebačke ceste nekada, doista, izgledaju premalo za sve vrste prometala koja svakodnevno "pužu" njima. I mi smo izašli na ulice Zagreba i provjerili što to građane metropole najviše ljuti u prometu.

– Najviše me živciraju biciklisti, ovi s romobilima, ali i biciklističke staze koje nisu dobro postavljene. Ne znam tko je to, i koji prometni fakultet, sugerirao da se tako napravi, kod Hrvatskog narodnog kazališta, gdje biciklisti dolaze iz mrtvog kuta. Tu će biti nesreća jako puno, nadam se da neće biti i sa smrtnim posljedicama. Ljute me i pješaci, automobili, taksisti koji staju gdje god žele i koče promet na Zelenom valu, a ni radovi još nisu završeni na puno mjesta – poručuje Zagrepčanin na kojega nailazimo.

S druge strane, građane ljuti i to što su ovo ljeto radovi bili svuda po gradu, što nisu završavali na vrijeme, i što su zbog njih brojne tramvajske i autobusne linije preskakale red vožnje pa je dolazilo i do velikih kašnjenja. Zagrepčane živciraju i vozači koji ne staju na semaforima, dodaju, ali i oni koji ubrzavaju u zonama škola i vrtića... – I u tom trenutku, u nekoj maloj uskoj ulici, u nekom malom kvartu, taj čovjek može naletjeti na dijete koje izlazi iz parka, na mamu s kolicima ili na običnog prolaznika koji šeće ulicom – poručuju.

VEZANI ČLANCI:

Ipak, građani smatraju kako za ponašanje pojedinaca za volanom rješenje ne postoji, a za radove na cestama te preskakanje rasporeda autobusa i tramvaja trebaju brinuti "oni s vrha". 

– Rješenja se moraju donositi s vrha: od gradonačelnika, njegovih suradnika ili adekvatnih ljudi koji razumiju situaciju. Neka pitaju ljude koji su svaki dan u prometu, koji se svaki dan voze, što je problem i neka onda nađu rješenja – poručuju građani pa dodaju da ih muči i problem parkirališnih mjesta.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, podsjetimo, nedavno je najavio uvođenje reda u parkiranje prekrajanjem propisa koji se tiču već postojećih parkirnih mjesta provođenjem sedam mjera, među kojima su novi sustav naplate, revizija rezerviranih parkirnih mjesta te uvođenje blokovskog parkiranja. A u planu je i izgradnja garaže ispod srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj koja bi mogla riješiti barem dio zagušenosti na cestama. 

– Nemam pojma, vi ćete to dočekati, a ja sumnjam da hoću. Time bi se automobili maknuli iz centra, onda će se moći raditi normalno i biciklističke staze, i sve ostalo – zaključuje Zagrepčanin. 

FOTO S riječi na djela: Nakon Tomaševićeve konferencije postavljaju se informacijske ploče o novoj zoni parkinga

1/12
Ključne riječi

Komentara 15

EJ
ejStef
22:39 13.09.2024.

Tomašević i njegov savjetnik za promet koji mrzi automobile. Pa shodno tome imamo katastrofalne gužve, veće nego za nekadašnjih adventa (tko se sjeća uspješnih posjećenih adventa?).

Avatar Štrumpfeta
Štrumpfeta
22:19 13.09.2024.

Romobile su strogo zabranili kod nas na Zapadu, već prije nekoliko godina...zato što se zalijeću u pješake i izazivaju prometne nesreće.

Avatar lijevipokvarenibrisač
lijevipokvarenibrisač
21:56 13.09.2024.

Najviše me živciraju divljaci u prometu. Prepotentni i nesposobni koji za upravljačem u gradu liječe frustracije različitih korijena. Od svih tih likova taksisti su najgori!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije