Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grandiozni bulevar

Evo kako se razvijala zagrebačka žila kucavica – Vukovarska ulica

Vukovarska ulica
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
30.10.2013.
u 12:31

Malo kome je poznato da su obrisi Vukovarske nastali još 1929. godine na svjetskom kongresu moderne arhitekture

Varaždinska cesta, Moskovska, Beogradska ulica, Ulica proleterskih brigada... puno je naziva kroz povijest promijenila ulica koja je osmišljena kao grandiozni bulevar prema zamisli tadašnjeg vodećeg urbanista Vlade Antolića. Ulica grada Vukovara živjela je u fokusu urbanista i arhitekata samo sedam do osam godina, a već sredinom pedesetih žarište njihove pažnje preselilo se južnije, preko Save. 

Nekadašnje tvornice

Mnogo je vremena prošlo otkako je gradnja u popularnoj Vukovarskoj ulici ponovno postala aktualna, no otvaranjem hotela Hilton i centra Green Gold te okolnih poslovnih nebodera novi poslovni centar između Radničke ceste, Zavrtnice i Heinzelove naočigled se počeo realizirati. No, stanovnici koji žive na istočnom dijelu ulice, upravo na mjestu na kojem se gradnja posljednjih godina intenzivirala, nisu entuzijastični zbog toga, a i ne smatraju da će gradnja u zamahu zahvatiti i njihov dio ulice.

– Kuće se ruše već sedamdeset godina. Oko nas su nekad postojale tvornice s velikim zemljištima, gdje su investitori poslije izgradili nebodere. Bila je ovdje kožarska tvornica Almeria, Munja, Elektroda... – nabraja umirovljenik Boris Štanfelj, dodajući kako grad nema novca da otkupi naselje koje zovu “gradske kuće”, a broji 154 stana, koliko ih se nalazi između Heinzelove, Vukovarske i Radničke. A kada je krenula gradnja zgrada oko gradskih kuća, svaka je tvrtka željela imati svoj neboder – kaže Petra Srbljinović, koja je, zajedno s kolegicom s fakulteta Danijelom Pandžom, razvoju Vukovarske pristupila studiozno. Prvotno su temu obradile kao seminarski rad, koji je prerastao u diplomski, a pripremaju i knjigu.

Prvi obrisi još 1929.

– Knjiga će izaći na proljeće, a sadržavat će i sve fotografije koje smo tražile po arhivima i stručnim časopisima – priča Srbljinović. 

Malo kome je poznato, pišu djevojke, da su obrisi Vukovarske nastali još 1929. na tzv. CIAM-u, Prvom svjetskom kongresu moderne arhitekture u Švicarskoj, gdje su definirana načela tadašnje moderne gradnje, a tim je stilom izmijenjen izgled svjetskih gradova poslije II. svjetskog rata.

>>Kako se živi u kućama Vukovarske ulice? Evo što kažu stanari

>>Pogledajte kako je izgledao Studentski grad 1959. godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije