Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
greencajt festival

FOTO, VIDEO U Rougemarin parku otvoren najveći zeleni festival u regiji: Masovni turizam ubija okoliš

Zagreb: Počeo je Greencajt, najveći festival održivosti u regiji
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/45
24.05.2023.
u 16:32

Na jednom od prvih održanih panela „Može li dom Djeda Mraza biti domaćin ljetnih Olimpijskih igara?“ govornici iz Finske konkretnim su primjerom ukazali na utjecaj klimatskih promjena

Kako stvoriti održivu budućnost kroz dva će dana diskutirati više od 80 govornika iz 10 zemalja, i to na najvećem zelenom festivalu u regiji, Greencajta koji je počeo danas u staroj tvornici žarulja TEŽ u Rougemarin parku.  

Na jednom od prvih održanih panela „Može li dom Djeda Mraza biti domaćin ljetnih Olimpijskih igara?“ govornici iz Finske konkretnim su primjerom ukazali na utjecaj klimatskih promjena. Naime, do sada najhladniji finski grad Salla, kako su istaknuli, zagrijava se tolikom brzinom da bi kroz deset godina mogao postati dom ljetnih Olimpijskih igara, a snijeg bi mogao zamijeniti pijesak na kojemu će se 2032. igrati rukomet ili pak odbojka. 

VEZANI ČLANCI: 

Održivost znači i demokraciju, ali i društvenu jednakost i politiku sigurnosti. Pravedna zelena tranzicija prioritet je Europske unije. Zato počnimo ovdje i pokrenimo zelenu tranziciju prema uspjehu – poručila je prilikom otvorenja zastupnica u Europskom parlamentu Terry Reintke zaključivši da za postizanje ciljeva održivosti trebamo raditi zajedno od lokalne do globalne razine.

A da je na ovogodišnjem festivalu naglasak stavljen i na održivi turizam istaknuo je, među ostalim, direktor festivala Vinko Filipić. 

– Pitanja koja se odnose na održivost nisu rezervirana samo za određene društvene skupine, već se tiču svakoga od nas. Želimo poslati poruku da su današnji klimatski izazovi svih nas, kao i da je vremena za djelovanje bez katastrofalnih posljedica sve manje, zbog čega moramo biti dio rješenja, a ne problema – zaključio je Filipić. 

24.05.2023., dvorana Tez, Zagreb - Otvorenje Greencajt festivala.Greencajt festival i ove godine okuplja brojne domace i strane govornike koji ce raspravljati o ekolockim rjesenjima i stvaranju odrzive buducnosti, a vise od 80 govornika iz deset zemalja, kroz dva ce dana odrzati 30 panela i predavanja Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Otvorenju je prisustvovala i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te naglasila da Vlada od početka mandata razmišlja o tome kako promijeniti paradigmu hrvatskog turizma.

– Vlada RH je za turistički sektor iz europskih i proračunskih sredstava osigurala gotovo 1,3 milijarde eura za ostvarivanje ciljeva održivosti i jačanja konkurentnosti hrvatskog turizma do 2030. Posebno želim naglasiti da smo kroz NPOO i za privatne projekte omogućili zelenu i digitalnu tranziciju te da ćemo već 2025. imati turističku infrastrukturu izgrađenu ili rekonstruiranu prema najvišim europskim standardima – kazala je N. Brnjac. 

Najavila je i da će početkom iduće godine, po prvi puta biti donesen i Zakon o turizmu koji će omogućiti upravljanje razvojem turizma na temelju podataka i to prilagođeno svakoj destinaciji, resursima kojima raspolaže, ali i potrebama lokalne zajednice.

VEZANI ČLANCI: 

Govornici na panelu "Održivi turizam: poliramo li imidž ili mislimo ozbiljno?" zaključili su pak kako je upravo prihod od turizma u hrvatskom BDP-u najveći u Europskoj uniji te kako masovni dolasci turista itekako utječu na okoliš, prirodna bogatstva i kulturno nasljeđe kojim se Hrvatska pozicionirala na svjetskoj turističkoj karti. 

– Svjesni smo da ni premalo ni previše nije dobro, kao i da je granica točno tamo gdje počinje interes za održivi turizam – zaključeno je na panelu na kojemu su govorili splitski gradonačelnik Ivica Puljak, direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Gula, članica Uprave Valamar Riviere Ivana Budin Arhanić te Božo Skoko, profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije