istraživanje

Gdje je život bolji – u Zagrebu ili Zagrebačkoj županiji?

zagreb trg
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
12.12.2014.
u 14:15

Prednosti stanovanja u Zagrebu, Zaprešiću, Samoboru i Velikoj Gorici prema ovogodišnjem istraživanju kojim se utvrđivala kvaliteta stanovanja u Zagrebu i gradovima Zagrebačke županije

Stanovnici Zaprešića najzadovoljniji su izgledom svog susjedstva, Samoborci pak izrazito zadovoljni kvalitetom zraka i najnižom razinom buke, Velikogoričani se mogu ponositi najboljom opremljenošću kućanstva, a Zagrepčani su u samom vrhu razvijenosti mreže naselja.

Rezultati su to završenog terenskog istraživanja provedenog tijekom ove godine na 308 ispitanika iz četiri spomenuta grada kako bi se utvrdila kvaliteta stanovanja u Zagrebu i gradovima Zagrebačke županije.

Ispitivanje u ukupno 23 naselja proveli su Anđelina Svirčić Gotovac, Jelena Zlatar i Branimir Krištofić s Instituta za društvena istraživanja. Prema dobivenim podacima, građani Velike Gorice, barem prema primarnom institucionalnom indeksu susjedstva – vrtićima, ambulantama, pošti, crkvi, školama i trgovinama mješovitom robom, imaju najbolju pokrivenost, a njih odmah u istoj kategoriji slijedi i Grad Zagreb.

Foto: Milan Ilić

Grafika: Milan Ilić

Građani Zaprešića, Velike Gorice i Zagreba uglavnom su zadovoljni izgledom svojih naselja, no građani Samobora, iako imaju poželjan status za kupnju nekretnina, opremljenošću svojih novih susjedstva nisu zadovoljni.

Zagrepčani kao veliki minus navode da su zgrade izgrađene preblizu jedna drugoj, dok Velikogoričani nisu zadovoljni činjenicom da su im prometnice preblizu kućama. No ono što zasigurno povezuje građane i Samobora, Zaprešića, Velike Gorice i Zagreba činjenica je da stanari tih gradova nemaju osobni angažman oko kvalitete života u susjedstvu.

– Stanovanje, rad, slobodno vrijeme, migracije, promet i ekologija sve su to elementi koji su se koristili u ovome istraživanju. Osim opremljenosti naselja, mjerili smo i opremljenost kućanstva– poručila je Anđelina Svirčić Gotovac, voditeljica istraživanja.

Prema kvaliteti gradnje novih stanova u Zagrebu se 53,5 posto ispitanika izjasnilo da je gradnja uglavnom dobra iako je istraživanje pokazalo da se u novim stanovima nije povećala prosječna ukupna kvadratura, dapače ona je ostala na razini iz 2004. godine.

Iako Zagrepčani imaju veću mogućnost izbora rješavanja stambenog pitanja poput kupnje stana iz programa POS ili pak veći izbor stanova za najam nego građani ostalih gradova, veći broj ispitanika, njih 73,1 posto iz sva četiri grada izjasnio se da stanove imaju u privatnom vlasništvu – oni su prosječne veličine do 60 četvornih metara, nakon čega slijede stanovi čija je kvadratura do 80 četvornih metara.

Komentara 2

NO
novkovka
17:11 12.12.2014.

a gdje je tu jastrebarsko i njegova okolica??zar jastrebarsko ne spada u Zagrebačku županiju? a jaska kao grad dobio je i neke nagrade.

AB
abram
14:56 12.12.2014.

...najbolji život je na poplavljenom području...terenski istražite život ovdje, sa životom u Zagrebu ili Zagrebačkoj županiji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije