zabava, ali nagrđuje

Glavni gradski trg prekrio šator, ali u njemu mjesec dana ništa

'23.10.2013., Zagreb - Veliki plasticni sator ponovno je, unatoc brojim negodovanjima,  zauzeo svoje mjesto na glavnom zagrebackom trgu. Zagrepcani i turisti ce punu vizuru Jelacicevog trga moci vidje
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
1/10
24.10.2013.
u 08:50

Zakupac za vrijeme adventa još nije poznat, no od petka u šatoru će se održati tri sajma, a svaki će trajati nekoliko dana

Do adventa je ostalo više od mjesec dana, a veliki adventski šator na glavnom gradskom trgu već se postavlja. Prva manifestacija "Domaće je domaće" počinje već u petak i traje pet dana, a poslije nje od 14. studenog u njemu će se tri dana slaviti Martinje. Od 18. studenog ondje će se na nekoliko dana zadržati i Sajam županija. Ukratko, kako sada stoje stvari, dobar dio studenog šator će stajati prazan, ako Koncertna direkcija, koja je ove godine zadužena za raspisivanje natječaja, ne nađe zakupca.

Natječaj za Advent slijedi

– Kakav šator? Ja ne znam ni za kakav šator na Trgu. Ondje će biti adventska kuća od 1. prosinca do 11. siječnja – kazao je gradonačelnik Milan Bandić te dodao da će ove godine biti puno ljepši. Za tjedan dana, dodao je, postavit će se i tri ugostiteljske kućice u Gajevoj i Bogovićevoj, a sljedeće godine Grad će naručiti 200 drvenih, šestinskih kućica. Tko će biti zakupac tijekom adventa, ne znaju ni gradonačelnik ni Josip Nalis, direktor Koncertne direkcije, gradske ustanove koja se, među ostalim, bavi i organizacijom dočeka Nove godine na glavnom trgu te programa Advent u Zagrebu.

– Proveli smo natječaj za tvrtku koja će postavit šator, a natječaj za njegov zakup tek slijedi – kazao je Nalis. Podsjetimo, nakon što je Grad godinama zakup prostora na Trgu ugovarao direktno s ugostiteljem Josipom Katićem za 80-ak tisuća kuna, prošle godine Obrtnička komora Zagreb provela je javni natječaj. Zakup je dobila tvrtka Euroadria, za 515 tisuća kuna, plus 300 tisuća za troškove programa.

Kao da se slavi pir

Arhitektonska struka, pak, nema lijepih riječi za veliki šator. Branko Silađin, autor novih kioska na glavnom trgu, kazao je da su šatori postojali u cijeloj povijesti glavnog zagrebačkog trga, no ova veličina, oblik, položaj i organizacija koja se odvija unutar njega strani je element.

– Šator bi na Trgu trebao stajati privremeno, a ne nekoliko mjeseci, i morao bi imati neki identitet – kazao je Silađin. Slično razmišlja i predsjednik Društva Arhitekata Zagreba Teo Budanko.

– Trgovi imaju komercijalnu svrhu, ali umjesto najjednostavnije konstrukcije, trebalo bi staviti nešto što će biti atrakcija. Ovako izgleda kao da netko slavi pir – kazao je Budanko.

>>Šator na Trgu: Da ili ne? Pogledajte što misle Zagrepčani

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije