Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u tijeku je javna rasprava

Grad Zagreb predstavio plan za dugoočekivane izmjene i dopune GUP-a: Definirana su tri glavna cilja

35. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
28.06.2024.
u 13:10

Ovim izmjenama i dopunama GUP-a Grada Zagreba uvodimo red u prostor nakon desetljeća neuravnotežene gradnje, osiguravamo prostor za društvene sadržaje, čuvamo i širimo zelene površine te uvodimo preporuke za zelenu gradnju, kazao je Tomašević

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, zajedno sa suradnicima te ravnateljem Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Nikšom Božićem i pročelnicom Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijskog planiranja Anom Pavičić-Kaselj, danas je u prostorima gradske uprave održao brifing za novinare na temu izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP). O toj se temi, naime, raspravljalo i na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine, a kada mogu očekivati izmjene i dopune GUP-a, u sklopu aktualnog sata, Tomaševića je upitao Mauro Sirotnjak. 

– Izmjene će biti usvojene ove godine, prvi put u osam godina, ciljevi su definiranje zona društvene namjene kako bi se u balans stavilo izgradnju stanova bez potrebnih sadržaja društvene infrastrukture, odredit će se nove zone društvene namjene. Isto tako, jedan od ciljeva je zeleniji Zagreb pa ćemo povećati broj zelenih površina, i treći cilj je uvođenje reda u prostornu devastaciju gdje su pravila nejasna – istaknuo je jučer Tomašević. 

Gradska uprava danas je izmjene i dopune GUP-a uputila na javnu raspravu, a koja će trajati 15 dana, što je zakonom definirano. – S obzirom na sveobuhvatni karakter izmjena GUP-a, očekujemo da ćemo nakon isteka roka imati još jednu, ponovljenu javnu raspravu, i to u jesen. Ovo su izmjene GUP-a koji je usvojen još 2007., no cjelovito se nije mijenjao posljednjih osam godina – istaknuo je Tomašević. Podsjetio je i na pokušaj izmjena 2019. od strane prethodne gradske vlasti, no proces je tada zaustavilo Ministarstvo. 

– Ovaj proces nema veze s tim. S ovim smo krenuli lani u travnju i ponosan sam na to što je proces bio jako participativan, uključivao je i konzultacije sa stručnjacima, ali i s različitim javno-pravnim tijelima, među kojima su državne i gradske institucije i poduzeća, ali i s Vijećima Gradskih četvrti za koja smo radili posebne prezentacije, a oni su imali i najviše zahtjeva, odnosno prijedloga – dodao je. Tomašević je istaknuo i kako je gradski Zavod za prostorno uređenje prihvatio većinu njihovih prijedloga. Nositelj izrade izmjena i dopuna GUP-a, dodao je, je gradski Ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje. 

– Ovim izmjenama i dopunama GUP-a Grada Zagreba uvodimo red u prostor nakon desetljeća neuravnotežene gradnje, osiguravamo prostor za društvene sadržaje, čuvamo i širimo zelene površine te uvodimo preporuke za zelenu gradnju – kaže Tomašević. Dodao je i kako će se izmjenama i dopunama uspostaviti i balans između stambene izgradnje i društvenih sadržaja, kako bi ne samo popravili sadašnju situaciju koja na mnogim mjestima nije zadovoljavajuća, nego i predvidjeli taj balans u budućem razvoju grada i daljnjoj stanogradnji koju će obavezno pratiti društvena infrastruktura kao što su dječji vrtići, škole, zdravstvene i kulturne ustanove. Njima će se također štititi i unaprijediti stanovanje u centru metropole, kako bi ono bilo privlačno mjesto za stanovanje, a ne samo za turizam. 

VEZANI ČLANCI: 

Podsjetio je i kako je lani u travnju Odluku o izradi donijela Gradska skupština te kako su njome definirana tri glavna cilja ovih izmjena, a to su javne potrebe i javni interes, Zagreb zeleniji grad, te revalorizacija i unaprjeđenje prostornih kvaliteta. – Kao arhitekt i urbanist mogu reći da smo ove izmjene i dopune jedva dočekali. Nadamo se da će provedba zahvata u prostoru biti puno ujednačenija te da će se sve odvijati puno jednostavnije, jasnije i brže – istaknuo je Luka Korlaet. 

Prvi se cilj tako odnosi na planiranje površina za gradnju društvenih sadržaja, osobito u predjelima grada u kojima intenzivnu stambenu izgradnju u prošlosti nije pratila izgradnja potrebnih društvenih sadržaja.

– Planom se omogućuje uređenje i širenje pješačkih zona ne samo u gradskom središtu već i u središtima pojedinih gradskih četvrti. Ukinut je veliki broj iznimaka koje su se odnosile na pojedinačne lokacije i nisu bile u skladu s načelom da pojedinačni interesi ne smiju štetiti javnom interesu, a izmjenama odredbi za provedbu plana povećavamo površinu prostora javne i društvene namjene – dodao je Korlaet.

Drugi cilj, Zagreb zeleniji grad, odnosi se pak na sustavno planiranje novih površina za javne parkove. Svim otvorenim potocima određena je nova namjena (V3), i više se ne planira sustavno zatvaranje potoka. Predviđa se akumuliranje i retencioniranje oborinskih voda, korištenje kišnih vrtova, bioretencija i ostalih krajobrazno tehničkih rješenja upravljanja vodom. U dijelu planiranja energetskih sustava potiče se korištenje obnovljivih izvora energije i uvođenje mjera energetske učinkovitosti.

Foto: Grad Zagreb

– Posebno se štite stambena naselja druge polovice 20. stoljeća gdje se ističu upravo kvalitetno oblikovani javni prostori, a u sklopu ovog cilja zelenijeg Zagreba, ukupno površinu Z1 namjene povećavamo za 36 hektara, što odgovara površini dvadeset i jednog Parka stara Trešnjevka – istaknuo je Nikša Božić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba.

Treći cilj, revalorizacija i unapređivanje prostornih kvaliteta, usmjeren je na izmjene koje doprinose održivom prostornom razvoju, skladu gradnje i kvaliteti izgrađenog prostora. – Uvodimo novu namjenu gradskog središta, oznake M0, koja omogućuje zaštitu i reafirmaciju stanovanja, dok se dodatnim mjerama nastoji ograničiti procese nekontrolirane turistifikacije i apartmanizacije gradskog središta. Ovim izmjenama se omogućuje uravnoteženi prostorni razvoj te veća kvaliteta i sklad izgrađenih prostora – dodao je Božić.

Iz Gradske uprave ističu da ove izmjene i dopune označavaju zaokret u pristupu praksi izrade prostorno-planskih dokumenata grada zbog načina izrade koji je vođen uz široku participaciju lokalnih zajednica i stručne javnosti te ciljeva izmjena kojima dominiraju teme javnih potreba grada i građana. Tijekom njihove izrade, Gradski ured za gospodarstvo kao nositelj te gradski Zavod za prostorno uređenje, proveli su sveobuhvatne procese rane participacije koji su započeli još u fazi definiranja ciljeva izmjena plana.

VEZANI ČLANCI: 

– Velika novost ovih izmjena i dopuna GUP-a je da nema prenamjene javnih zelenih površina osim u zone javne i društvene namjene, po čemu se ove izmjene izdvajaju od prošlih. Naprotiv, prvi put se događa obrnuti proces u kojem se povećavaju, a ne smanjuju površine zelenih zona – rekao je Korlaet.

U procese rane participacije, dodali su, bila je uključena šira javnost, mjesna samouprava te stručna javnost. Upravo su građani kroz inicijative i zahtjeve vijeća gradskih četvrti upozorili na glavne probleme i nedostatke u njihovim kvartovima i gradskim četvrtima što je stručni izrađivač analizirao, razmotrio i velikim dijelom prihvatio prilikom izrade prijedloga plana. Ostvarena je i suradnja sa stručnim udruženjima iz domene prostornog planiranja te je tako i stručna javnost imala prilike upozoriti na niz problema u prostoru koje se ovim izmjenama pokušalo riješiti na adekvatniji način.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije