Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'stop devastaciji'

HČSP: Jelačićev je trg svetinja, ne smije biti megavašar!

šator na trgu (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
13.02.2013.
u 10:29

Trg bana Jelačića moramo čuvati kao svetinju i simbol kulture, a ne ga komercijalizirati do iznemoglosti, smatraju u stranci

Trg bana Josipa Jelačića svetinja je i simbol kulture te ga se ne smije komercijalizirati do iznemoglosti i pretvarati u "megavašar", smatraju u HČSP-u i stoga traže prekid devastacije glavnog zagrebačkog trga.

– Glavni trg svake metropole morao bi predstavljati ne samo taj grad i njegove stanovnike, već i cijelu naciju i državu. On svojim prostranstvom mora simbolizirati slobodu, svojim građevinama povijest i kulturu, svojom čistoćom ozbiljnost. Možemo reći da je glavni trg metropole slika ustroja i kulture jedne nacije. No, kakvu sliku o Hrvatima daje zagrebački trg? Diče li se Hrvati prostranstvom i građevinama svog glavnog trga? Definitivno ne – piše u priopćenju koje potpisuje Frano Čirko, predsjednik Gradskog odbora HČSP-a Grada Zagreba.

Priopćenje je odaslano i na adrese gradonačelnika Bandića i Gradske skupštine, a primjedbe se odnose ponajviše na šator koji se već duže vrijeme proteže preko pola Trga bana Jelačića, navode. 

Taj je megašator, zajedno s uvijek prisutnim raznim šatorčićima i štandovima, pretvorio naš glavni trg u jedan veliki ugostiteljski objekt – „megakafić“. Kada tome nadodamo i 30-metarske zidne megareklame Renaulta, Vipa i ostalih, dobivamo pravi „megavašar“. Kao „šlag na tortu“ dolaze i ukrasi poput onih u povodu kineske Nove godine. Žalosna je činjenica da se glavni objekt na Trgu, a to je kip bana Jelačića, uopće ne vidi sa 70 posto površine trga, ističu u HČSP-u prigovarajući i zbog velikih reklama koje skrivaju radove na pročeljima. 

>>FOTO Veliki šator na Jelačićevu trgu uskoro će biti još veći

Komentara 21

TM
trade_mark
09:12 14.02.2013.

ovaj grad je svakim danom sve teže i teže iskreno voljeti.

KH
khany
11:26 13.02.2013.

Trg izgleda kao da je stigao Sulejman Veličanstveni sa svojim velikim i malim bijelim šatorima. Fale samo konji i trbušne plesačice. Svaki dan ga gledam i muka mi je od tog kiča, jeftinoće i plastike.

DU
Deleted user
11:25 13.02.2013.

Kome se plaća najam i po kojoj cijeni... pa da i ja kupim šator i iznajmiga za 1000 eura jeftinije... Sigurno je gadna lova u pitanju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije