9. STUDENOGA

Izbori u zagrebačkom SDP-u: Tri kandidata za šefa ogranka

Zagreb: U Ministarstvu obrane RH predstavljen je Plan nabave za 2020. godinu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
03.10.2024.
u 10:28

Veoma je bitno da na lokalnim izborima dođe do smjene gradonačelnika Tomislava Tomaševića, kazao je Petek, jer gradska vlast nije dovoljno efikasna ni transparentna niti je odgovorila aktualnim izazovima.

Zagrebačka Gradska organizacija SDP-a Zagreb izglasala je sinoć da će se izbori za predsjednika održati 9. studenoga, a kandidaturu su potvrdili v.d. predsjednika Branko Kolarić, gradski zastupnik Renato Petek i bivši glavni tajnik stranke Igor Dragovan. Na sjednici zagrebačkog SDP-a usvojen je prijedlog da se izbori za predsjednika te organizacije održe za malo više od mjesec dana, točnije 9. studenoga, rekao je Hini vršitelj dužnosti predsjednika Branko Kolarić. Drugi krug izbora, bude li potreban, održat će se tjedan kasnije, 16. studenoga. Kandidacijski proces trajat će od 16. do 23. listopada, a kandidirati se mogu svi koji imaju najmanje tri godine članstva.

Na taj će način stranka ući u kampanju za lokalne izbore 2025. godine s predsjednikom koji će imati puni legitimitet, tko god to bio, rekao je Kolarić te potvrdio da će se kandidirati na predstojećim izborima. U kampanju će zagrebački SDP ući s rješenjima za niz gradskih problema, najavio je Kolarić, ako dobije povjerenje članova.

– Razvoj javnog gradskog i cestovnog prometa će svakako biti među prioritetima. Podržavam razvoj biciklističkog prometa, ali ne nauštrb onog javnog ili cestovnog. Nedopustivo je da netko putuje sat i pol na posao i isto toliko natrag –  rekao je. Kolarić je također istaknuo razvoj socijalnih usluga, gradnju domova za starije i bolnice južno od Save, što će tražiti i kao saborski zastupnik.

POVEZANI ČLANCI:

– Želimo poboljšati odnos prema malom i srednjem poduzetništvu, to su ljudi koji proizvode i omogućuju razvoj grada. Velesajam je sada tek skladišni prostor, a mi ga želimo otvoriti tako da bude jedan kompleks javnih sadržaja i privatnih poduzeća – rekao je. Upitan kako okupiti članove, s obzirom na to da  je zagrebački SDP godinama opterećen unutarnjim podjelama i trzavicama, Kolarić je rekao da na okupljanju radi već dvije godine, tako što poziva i daje priliku bivšim članovima i simpatizerima da se priključe radu stranke.

Na prozivke koje je na njegov račun iznio bivši predsjednik gradskog ogranka Gordan Maras zbog toga što nije primljen nazad u SDP, Kolarić je rekao da nije bilo nikakvog agitiranja s njegove strane. – Mi smo razgvorali, svatko je rekao što misli i onda se pristupilo glasanju. Samo je jedan glas bio 'za' i to je to – rekao je Kolarić.  

Njegov protukandidat na izborima bit će zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek koji smatra da je jedini kandidat koji nosi promjenu. – Konkretne točke našeg programa bit će utemeljene na socijaldemokratskim načelima i ciljat će one skupine koje su SDP-u bitne, a to su radnici, starije osobe, osobe sa invaliditetom i drugi. Ne želim se pomiriti s drugim mjestom, SDP mora biti prvi – poručio je.

Veoma je bitno da na lokalnim izborima dođe do smjene gradonačelnika Tomislava Tomaševića, kazao je Petek, jer gradska vlast nije dovoljno efikasna ni transparentna niti je odgovorila aktualnim izazovima. – Krećem s puno iskustva, znanja i energije koju želim prenijeti na stranku. Također je bitno privući i stručnjake izvan stranke, oni su nekoć bili članovi naših savjeta – rekao je.
A gradski SDP koji će voditi u slučaju pobjede bit će otvoren i uključiv, mnogo više nego što je to Možemo!, dodao je.

Što se tiče trenutnog vodstva gradske organizacije, Petek smatra da je ono propustilo niz prilika da bude korektiv vlasti koju predvodi Možemo. Osim Kolarića i Peteke, kandidaturu je potvrdio i bivši glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan, o čemu će, kako je rekao, više reći kad za to dođe vrijeme.

Posljednji predsjednik SDP-a Zagreb bio je profesor s Pravnog fakulteta Viktor Gotovac, no on je isključen iz stranke prije dvije godine zbog raskida sporazuma o suradnji sa strankom Možemo!.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije