BIVŠI PROSTORI MJESNOG ODBORA

Stanovnici Retkovca 'otvorili' nepostojeći zagrebački vrtić: 'Rušiti znaju, graditi ne znaju'

Zagreb: Otvorenje prostora namijenjenog za vrtić u Donjem Retkovcu
Foto: Luka Batelic/PIXSELL
1/6
02.10.2024.
u 16:39

Građevinski stručnjaci su upozoravali da taj objekt tu prenamjenu neće izdržati, no ta su upozorenja ignorirali. Epilog cijele ove priče je taj da se taj scenario obistinio i objekt je srušen, kazala je zastupnica u zagrebačkoj Skupštini Gordana Rusak.

Desetak stanovnika Donje Dubrave okupilo se u utorak poslijepodne kako bi "otvorili" prostor koji je nekoć držao urede Mjesnog odbora Novi Retkovec, a u budućnosti bi trebao biti objekt vrtića Medo Brundo. Riječ je, podsjetimo, planu gradske vlasti da prostore mjesne samouprave prenamijeni u vrtiće kako bi povećao kapacitete, a nekoliko takvih vrtića nedavno je i otvoreno. 

MO Retkovec, odnosno budući vrtić sad je u radovima, a dio građana okupio se kako bi "otvorili" vrtić. Među njima su bili i pojedini vijećnici iz Gradske četvrti Donja Dubrava te gradski političari poput Gordane Rusak

"Graditi ne znaju, rušiti znaju! Protesti građana koji su bili korisnici prostora mjesnog odbora Novi Retkovec nisu zaustavili gradsku vlast da krene s prenamjenom tog prostora u dječji vrtić, ali ih je u tome na kraju spriječila vlastita nesposobnost. Građevinski stručnjaci su upozoravali da taj objekt tu prenamjenu neće izdržati, no ta su upozorenja ignorirali.

01.10.2024., Zagreb - "Otvorenje" prostora namijenjenoga za vrtic u Donjem Retkovcu. Photo: Luka Batelic/PIXSELL
Foto: Luka Batelic/PIXSELL

Epilog cijele ove priče je taj da se taj scenario obistinio i objekt je srušen. Danas se nalazimo na ruševinama onoga što je nekad bila zgrada mjesnog odbora Novi Retkovec i na tim ruševinama 'otvaramo' nepostojeći novi dječji vrtić! Rok završetka vrtića bio je 30. rujna!  

Svoj prostor su izgubili bivši korisnici, a djeca ga nisu dobila! Ovaj srušeni objekt je energetski obnovljen europskim sredstvima pred manje od 5 godina pa se nije smio niti prenamijeniti, a još manje srušiti tako da nam predstoji i vraćanje tog novca! Dakle, šteta je trostruka!  

Tražim da institucije preispitaju odgovornost Tomaševića ali i odgovornost nadležnog ureda koji je izdao građevinsku dozvolu za nastalu štetu! Tražim i očitovanje o odgovornosti svih onih koji su u ovome sudjelovali,  projektanta gospodina Hrvoja Malčića,  glavnog izvođača radova, poduzeća Palam  iz Sesveta kao i poduzeća koje je provodilo nadzor, poduzeće Mlasing iz Zagreba.  

Zbog čega nisu započeli gradnju vrtića Ivane Brlić Mažuranić za koji su naslijedili  građevinsku dozvolu? Zašto nisu započeli gradnju osnovne škole između Čulinca i Trnave za koju su također naslijedili dozvolu i gdje je bilo planirano smjestiti  i nekoliko vrtićkih skupina. Tada bi ovaj prostor mjesnog odbora ostao korisnicima, a za djecu bi bilo dovoljno prostora. Takvi projekti su za njih prezahtjevni! Rušiti znaju, graditi ne znaju!", stoji u priopćenju G. Rusak. 

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi

Komentara 3

KA
Kapitol
18:56 02.10.2024.

Tipicni bandicevci. Nema vam vise pljacke Zagreba. Zagreb se pored vaseg sabotiranja cisti i obnavlja.

Avatar Make my day
Make my day
17:49 02.10.2024.

Ti kvartovi su bili legla glasača MB365, tako da oni imaju poseban tretman u odnosu na druge kvartove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije