festival knjiga i planina

Izložba radova Marka Lorenza Blaslova: Kako planinarenje i fotografiranje čine “divnu simbiozu”

storyeditor/2023-04-10/06.jpg
Foto: Marko Lorenzo Blaslov
1/7
11.04.2023.
u 08:00

Izložba se otvara sutra u 18 sati u knjižnici Dugave, a označit će lagani uvod u knjiga i planina “Brdo knjiga” koji će se održati od 18. do 21. svibnja u Samoboru i okolnom gorju

”Prema Brdu” znakovit je naziv izložbe radova 33-godišnjeg zadarskog fotografa Marka Lorenza Blaslova koja se otvara sutra u 18 sati u Knjižnici Dugave. Znakovitost je u tome što izložba označava polagani uvod u drugi Festival knjiga i planina “Brdo knjiga” koji će se održati od 18. do 21. svibnja u Samoboru i okolnom gorju. Stoga će na otvaranju sudjelovati i osnivač izdavačke kuće Libricon te jedan od organizatora festivala Željko Žarak.

Čaroban izlazak Sunca

– U meni se najprije rodila ljubav prema prirodi i planinama, a potom se iz nje razvila i sklonost prema fotografiji jer sam htio zabilježiti i sačuvati doživljene čarobne trenutke. Nekako se onda dogodilo da mi je fotografiranje postalo i posao, što je pravi užitak. Prirodu volim oduvijek, a planinariti sam ozbiljno počeo prije nešto više od 10 godina s ujakom Tihomirom Miličevićem, koji je cijeli život veliki putnik. U to vrijeme krenuo sam i u planinarsku školu PD-a Paklenica, a otad mi je to redovita aktivnost. A kod mene planinarenje i fotografiranje čine divnu simbiozu, jedno nadopunjava drugo. U planinu nikada ne idem zbog fotografiranja i ne čekam neki poseban trenutak, zalazak Sunca ili slično. Planine pohodim kako bih vidio i doživio divna mjesta, a fotografije su onda dodatni produkt – kaže Blaslov.

A planinario je svuda. Osim hrvatskim planinama, posljednjih nekoliko godina penjao se i po Sinajskom gorju, Durmitoru, planinama Gruzije... Kada je pak riječ o Hrvatskoj, posebno mu je u srcu Velebit.

Foto: Marko Lorenzo Blaslov

– Na njemu sam počeo planinariti, uz Velebit su vezana i moja bliska prijateljstva. Ne mogu zamisliti da mi prođu dva mjeseca a da ne odem na Velebit. On je dio mog života. I života svih nas koji smo mu tako blizu i volimo planinarenje – govori Blaslov. I zato ne treba čuditi što je njegova nova izložba posvećena baš toj planini.

– Izlazak Sunca na Velebitu nešto je najčarobnije što se može doživjeti. Biti u to vrijeme ondje i fotkati, divota. A to znači da ste na Velebitu i prenoćili – kaže zadarski autor, čija izložba donosi 18 fotografija snimljenih u posljednjih pet godina na Velebitu, tijekom svih godišnjih doba i u svim vremenskim uvjetima.

Ljubitelji gorja i čitanja

A kako je i veliki ljubitelj čitanja, posebice putopisne literature, nekako je posve prirodno da je i službeni fotograf festivala “Brdo knjiga”.

– Lani je održan prvi i ne sjećam se da sam ikada na nekom festivalu osjetio bolju energiju. Svi su došli iz gušta, iz zajedničke naklonosti prema knjigama i planinama, i to je stvorilo sjajnu povezanost. Zato se jako veselim skorašnjem drugom izdanju – ističe Blaslov.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije