MUZEJ GRADA ZAGREBA

Jeste li pravi Zagrepčani? Prema Matošu moraš biti karakteristike te čine 'Ako si tu dobio prve batine...'

Zagreb: Na današnji dan 16. studenog 1242. godine kralj Bela IV. izdao Zlatnu bulu
Patrik Macek/PIXSELL
07.09.2024.
u 09:45

– Prema tome u Zagrebu ima 27 pravih Zagrepčana – piše korisnik jedan od korisnika društvene mreže Tik Tok

O tome tko su pravi Zagrepčani raspravlja se i danas. Neki tvrde kako je potrebno se tek roditi u Zagrebu, drugi kako da bi Zagrepčanin postao moraš najmanje 30 godina živjeti u glavnom gradu. Dok neki tvrde kako je za nositi titulu Zagrepčanina potrebno imati najmanje četiri generacije, što je oko 100 godina života jedne loze u Zagrebu. 

Svojevrsni odgovor na ovo vječito pitanje koje izazvi prepreke dao je Muzej Grada Zagreba u kratkom videu na društvenoj mreži Tik Tok koji je skupio čak 30.000 pregleda. Naime, jedan od najeminentniji hrvatskih književnika Antun Gustav Matoš autor "Cvijeta sa raskršć"  još je u prošlom stoljeću dao svoj odgovor na ovo pitanje koji je Muzej prenio.

– Kaj te čini Zagrepčaninom? U srednjem vijeku Zagrepčani su bili samo vlasnici kuća i obrta unutar gradskih zidina Gradeca. Matoš je tvrdio da si Zagrepčanin ako si tu dobio prve batine, ideš dedi na Mirogoj, loptaš se, špekulaš i budeš potresen potresom – tvrde u videu koji ima preko dvije tisuće oznaka "sviđa mi se".

 

@muzejgradazagreba Dragi sugrađani, sretan vam Dan grada Zagreba! 💙  Znate li zakaj ga slavimo baš danas? #mgz #gradzagreb #zagrebtiktok ♬ original sound - Muzej grada Zagreba

 

 

– Čini te ljubav prema gradu, a ne rođenje – jedan je od komentara. – Prema tome u Zagrebu ima 27 pravih Zagrepčana – piše korisnik ove društvene mreže. 

VEZANI ČLANCI:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije