Burgeri, burgeri, burgeri... Strossmayerov trg postao je hamburgerski, transfer američke kulture brze hrane sada je potpun. Popularni “street food” odavno je nama, sjećamo se Hambija u Frankopanskoj, no otprije nekoliko godina hamburgeri su se razvili u pravu malu gourmet supkulturu. Vidjelo se to već i na prvom Zagreb Burger Festivalu, kada su posjetitelji, a bilo ih je u tisućama, odabrali svojeg favorita, Submarine.
– “Burger revolucija” može se usporediti s pivskom craft scenom, ljudi traže više okusa i lokalno, sve ide u smjeru doživljaja. Sama činjenica da na drugom Burger Festu ima XY raznih proizvođača govori koliko je uzela maha. Dok je prije bilo normalno da se s obitelji ode u klasični restoran, danas se bez problema za ručak odluče za burgere, a tu je i drugi važan faktor, serviranje i okolina u kojoj se poslužuje – kažu nam u Submarineu, koji je sada drugi nacionalni lanac hamburgera u zemlji, s deset lokala u šest gradova, odmah iza McDonald’sa, a na Zagreb Burger Festivalu predstavljaju svoj double Burger fest Special.
Garancija kvalitete
Zaista, festival je sada znatno veći, brojniji i sadržajniji te se promiče u jednu od glavnih manifestacija takvog tipa u metropoli. Čak 12 burger barova ne samo iz Zagreba već i iz Fažane, Pule, Dubrovnika i Splita, nudi čitavu lepezu okusa: RougeMarin, Submarine, 50 A Burger&Champagne bar, Špiro, Factory burger, Maredo, Kitchen&Grill Plac, Green Point, Toto’s burger bar, Arborteum Pub, Mason burgers&staff i Barba. Ovaj put tu je i dopuna, vrlo kvalitetna: u Sweet zoni sjest ćete uz dobar pršut, sir i vino, nakon dobrog burgera možete na Tutačevu palačinku, djeci će se apetit podići u Kid’s zoni, nude Spice&Health District uz kultni Volim ljuto, pa onda Spice Up i Harissu, a tu su i novootvorena Kredenca zdravlja te Tvornica zdrave hrane. Svega, dakle, ovdje ima, a pogotovo veseli što je, barem kada se o mesu radi, industrija izostala.
Iz Pazina su stigli Slast&Mast, novi hrvatski brend mesnih delikatesa. Dopremili su mobilnu mesnicu, a o kakvom je proizvodu riječ možete probati u njihovoj kućici, gdje meso pripremaju na Big Green Eggu, omiljenoj spravi britanskog celebrity chefa Gordona Ramsayja, koja je po potrebi roštilj, pušnica ili pećnica.
– Tradicija nas zanima, sve što vidite u našoj mesnici dolazi od domaćih proizvođača, jedino tako možemo garantirati kvalitetu. Pogotovo kod hamburgera, nudimo janjeći i juneći, ali sa šniclama od 180 grama. Uz craft, znači u potpunosti domaću kobasicu – kažu dečki iz Pazina. Burgeri od njihova mesa mogu se probati na Mason Burgers and Stuff.
S lokalnim štihom
Ondje ćete, uz Špaleta i Mason, pronaći i Zagrebački burger koji je napravljen i od dimljenog goveđeg jezika.
– Pomalo smo zaboravili na ovo tradicijsko jelo pa mi se učinilo zgodnim doći u Zagreb i predstaviti se upravo kombinacijom koja ga sadrži. Time dokazujem i kako burger može imati lokalni štih – kaže Ivan Zidar, chef tog istarskog hit-burger bara koji mu je posudio i prezime.
Kada se o tradiciji govori, odmah nedaleko je Barba, koji je stigao iz Dubrovnika. Ondje ćete naći burgere od hobotnice ili tune.
– Burger od hobotnice u cijelosti je moja ideja i ide odlično. Dugo smo tražili najbolji način da napravimo takvu smjesu, a ne smije se propustiti ni burger od tune – nudi “barba” Miho Obradović.
Predstavlja se na Strossmayerovu trgu i Arboretum Pub iz Fažane, iznimno popularan istarski burger bar.
– Šnicle radimo od angus govedine, to je baza koja osigurava kvalitetu, a onda su tu i svježe pripremljeni umaci, bez njih nema dobrog burgera. Nije rijetkost da gosti naruče i burger sa slatkim umakom, zašto ne – kažu u Arboretumu.
Odavno su već dokazani burgeri Placa, Rouge Marina, Mareda, splitski Toto’s zasigurno će zainteresirati brojne Zagrepčane da ga posjete i na ljetovanju, a ne bi to bilo to bez “zelenih” burgera koje nudi Green Point. Bolji je i izbor pića; u Beefeater baru nude začinjene gin-tonic, u Havana cocktail baru koktele od ruma... No, cijenilo bi se da ima i bolja ponudu piva. Zanimljivost su, pak, Pedicab rikše koje s tri punkta u središtu grada dovoze na festival.
Zna li neko kakve su cijene, ovaj se nounar toliko raspiso o mesnim delicijama da sam odma ogladnio a ono naj bitnije niti da spomene.